Поповић: Извоз ИТ услуга ове године достиже милијарду евра

Србије ће ове године први пут достићи извоз ИТ услуга вредан милијарду евра, изјавио је министар за технолошки развој и иновације Ненад Поповић и нагласио да је у 2017. години први пут наша земља извезла више ИТ производа него житарица.

У 2018. години извоз ИТ услуга бити повећан за око 20 одсто, а држава је из буџета за ову годину издвојила пет пута више новца за подршку иновацијама, нагласио је Ненад Поповић у Привредној комори Србије, где је представљен Европски институт за иновације и технологије Европске комисије – EIT Awarenes s Day in Serbia.

Поповић истиче да је у 2018. години за три пута повећан буџет Фонда за иновациону делатност, као и да ће заједно са новцем који ће бити на располагању његовом министарству средства за развој иновација бити укупно повећана пет пута.

"То одлично показује намере Владе Србије и како се односи према иновацијама", додао је министар.

Указао је и да је прошле године извоз ИТ услуга из Србије достигао 750 милиона евра и први пут у историји превазишао извоз житарица из наше земље.

Министарство просвете, науке и технолошог развоја и Европски институт за иновације и технологије Европске комисије (ЕИТ ЕК) је, у сарадњи са Привредном комором Србије и Фондом за иновациону делатност, организовао инфо дан "EIT Awarenes s Day in Serbia".

Нагласио да је ЕИТ водећа европска институција у тој области и да је данашњи скуп у Привредној комори Србије важан за сарадњу науке, привреде и иновационе средине.

Навео је да ће ЕИТ 13. фебруара организовати инфо дан и да ће привредници данас моћи да добију све информације како могу да сарађују са том институцијом, као и да Влада помаже развој иновационе инфраструктуре и повезивање свих учесника.

Шарчевић: ЕИТ има визију за јачање иновативног и предузетничког духа

Министар просвете Младен Шарчевић изразио је уверење да ће ЕИТ отворити своја врата Србији и нагласио да успостављањем сарадње са тим институтом Србија може да искористи сав свој иновативни потенцијал и постане лидер у региону.

Како је рекао, ЕИТ има визију за јачање иновативног и предузетничког духа, као и да понуди решење за неке од највећих изазова са којима се Европа суочава, као што су климатске промене, одрживо снабдевање енергије, дигитализација и све друго, а како би се одржала економија и отворила радна места за високо образоване стручњаке.

Ова иницијатива повезује привреду, образовна друштва и научно истраживачке организације у циљу подизања конкурентности и обезбеђивања одрживог развоја.

Шарчевић је подсетио да институт ствара партнерства позната као заједнице знања и иновација, развија иновативна решења, ствара нову генерацију предузетника и друго, што све може да помогне нашој привреди.

Чадеж: Порасла је свест о значају иновација

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж навео је да је циљ скупа презентација активности иновационе заједнице коју окупља Европски институт за иновације и технологије и могућности за будућу сарадњу са српском науком и привредом.

Указао је да је велико интересовање за тај скуп, с обзиром да присуствује више од 200 представника државе, академске, научно-истраживачке и пословне заједнице.

Чадеж је нагласио да је порасла свест о значају иновација, образовања и истраживања за подизање конкурентности, одрживи развој и паметан раст свих сегемента српске економије, али и да су растуће потребе за финансијском подршком реализацији иновационог потенцијала, иновативних идеја и пројеката.

Указао је и на важност повезивања и јачања сарадње привреде са образовним институцијама и научно-истраживачким организацијама, као и повезивања великих компанија са иновативном стартап заједницом која је у Србији све бројнија и чије идеје и производе свет све више примењује.

"Иновације, предузетништво, едукација, ефикасније коришћење средстава из европских фондова, као што је "Хоризон" и бољи приступ финансијама, већа примена научних истраживања у привреди – високо су рангирани у агенди Привредне коморе Србије", поручио је Чадеж.

"Биће формиран Савет за сарадњу науке и привреде"

Чадеж је рекао да је Управни одбор Привредне коморе Србије на последњој седници донео одлуку о формирању Савета за сарадњу науке и привреде и да ће конститутивна седница савета бити одржана крајем овог месеца.

Захваљујући спровођењу пројекта "Climate KIC" Европског института за иновације и технологије, којим у Србији координира Привредна комора Србије, у протекле готово две године кроз едукативне програме прошло је око стотину младих људи, а финансијску и експертску подршку за развој својих "зелених" идеја добило је чак 26 стартапова, од којих је половина нових, израслих управо из овог пројекта.

"У овој сали су данас стартапови из разних области – од ИТ, преко агробизниса, употребе обновљивих извора енергије, рециклажне индустрије до медицине, који уверавам вас заслужују пажњу и подршку и европских и корпоративних фондова", навео је Чадеж.

Директор ЕИТ-а Мартин Керн је представио могућности сарадње и захвалио Фонду за иновациону делатност и Привредној комори Србије на организовању инфо дана.

Истакао је и да је Привредна комора Србије право место на коме треба указати на значај повезивања предузетништва и иновација.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац је истакао да су прва средства за подршку иновација у Србији управо дошла из европских претприступних фондова и да је добро што се та подршка из године у годину увећава.

Скуп је организован са циљем подизања свести и упознавања стручне јавности и пословне заједнице са улогом и активностима ЕИТ-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво