Асфалтира се тунел Предејане, грађевински подухвати ка Владичином Хану

Коридор 10 требало би да буде завршен ове године. За Грделичку клисуру стручњаци кажу да је једно од најтежих градилишта у Европи. На деоници од Грделице до Владичиног Хана граде се 33 моста и два тунела. У току је асфалтирање тунела Предејане.

Грађевинари на јужном краку Коридора 10 раде читаве зиме. У тунелу Предејане завршава се асфалтирање првог слоја у десној цеви тунела, затим ће се одмах ићи са асфалтирањем другог слоја, па се прелази на асфалтирање и леве цеви.

У левој цеви се постављају заштитни ивичњаци и ради се на каналима у којима ће бити смештена телекомуникациона инсталација и хидроинсталација, као и електроинсталације. Након тога следи опремање тунела. 

Било је и проблема – у априлу прошле године дошло је до одрона читаве заштитне конструкције испред леве цеви. Сви проблеми су, међутим, решени и створени су услови да ово буде и прва деоница, како је најављено из надлежног министарства, која ће бити завршена можда већ наредног месеца.

Зато у "Коридорима" не крију задовољство. "Од самог почетка није било лако. Било је ту много проблема које смо решавали мање-више у ходу, само да не бисмо пројекат довели до неке сувише дуге тачке завршетка", рекао је помоћник директора "Коридора Србије" Милован Бекрић.

А ка Владичином Хану је неколико правих грађевинских подухвата: Тунел Манајле дуг 1.804 метра, затим мост преко Врле дуг 644 метра и највиши мост Џемин висок 60 метара.

У градилишту Момин камен, где се скида читаво камено брдо, до сада је скинуто 300.000 кубика камена, а остало је да се скине између 40.000 и 50.000 кубика.

Мештани дуж Коридора већ имају користи. Ауто-пут је у априлу 2016. дошао до становника Грделице, а с њим и инвеститори.

"Ниво безбедности саобраћаја се диже на много виши ниво, а поред тога постоји позитивно пословно окружење које ће омогућити како домаћим тако и страним компанијама да овде оставе профит и праве нове фабрике и нова радна места", рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић, који очекује да ће се развити и туристички потенцијали тог краја.

Завршетак Коридора и долазак инвеститора очекују у Предејану. Надају се да ће остати да ради и Мотел, једино место где мештани могу да остваре приход јер остаје с друге стране Коридора.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи