На курсној листи и кувајтски динар, бугарски лев и румунски леј

Лепези валута којима се тргује у мењачницама и банкама од 1. фебруара придружују се и кувајтски динар, бугарски лев и румунски леј.

Да ли је динар толико ојачао да се не боји конкуренције или је токове новца немогуће зауставити? У Народној банци кажу да је то логично,  јер расте трговинска размена Србије са тим земљама.

"Основ за тако нешто лежи у потребама, иницијативама привреде и банака, а све ради побољшања трговинске размене Србије са земљама из региона. Други разлог је све већи број туриста из ових земаља, као и што већи број туриста од 2012. године", каже Никола Драгашевић, директор Сектора НБС за монетарне операције.

У пограничним местима као што је Пирот кажу да се динар до сада лако мењао и у Бугарској. Очекују да Народна банка објави паритет што ће омогућити директну замену домаће валуте, подстаћи потрошњу и избећи вишеструку конверзију валуте.

"Углавном мењају евре, али они имају могућност да у својим мењачницама за леве узму динаре. Отприлике њима је курс 57 динара за један лев или 60 динара кад мењају после динаре за лев", каже Мирјана Ристић, власница Мењачнице у Пироту.

Новчаница од сто динара са ликом Николе Тесле штампана је пре 15 година и тада је и динар проглашен као екстерна конвертибилна валута. Отада је мало ко веровао да динар може да нас уведе у Европску унију и да ће бити тако стабилан. Међутим последња догађања у 2017. години говоре да динар успешно може да се носи са водећим светским валутама.

Када говоримо о динару ван наших граница он је активан на курсним листама и мењачницама у Румунији, Мађарској и Босни и Херцеговини. Динар је све атрактивнији и за инвеститоре у динарске хартије од вредности јер је само у прошлој години ојачао према долару за 18 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара