Сарадња са Турском – шта се очекује од Вучићеве посете

Економска сарадња Србије и Турске напредује, али има простора за додатно унапређење. Како је уочи посете Турској рекао председник Вучић, не очекује лаке разговоре, али је ипак лакше када, каже, он није домаћин.

Сусрет српског и турског председника трећи је само у последњих годину дана. Сваки пут у центру разговора било је унапређење привредне сарадње. Турска предузећа отворила су погоне у Владичином Хану, Лесковцу, Нишу, Алексинцу.

У Србији је регистровано око 400 привредних субјеката чији су власници из Турске, а око 50 њих и активно послује.

За једанаест месеци 2017. године, трговинска размена већа је за око петину него у истом периоду 2016.

Очекује се да ће ове године размена достићи милијарду евра.

Ненад Ђурђевић из Привредне коморе Србије каже да је конкретан резултат посете договор о проширивању слободне трговине са Турском, у којем се практично долази до повећања квота за извоз српских производа у Турску.

"Пре свега имамо квоту од 5.000 тона говеђег меса које можемо да извеземо, повећане су квоте за сунцокрет, сунцокретово уље, замрзнута теста, замрзнуто воће и поврће, мак, што су производи који су нама значајни јер су тражени у Турској, а ми имамо да понудимо", наводи Ђурђевић.

Напретка има и у области туризма. У првих једанаест месеци прошле године, Србију је посетило готово 96.000 Турака.

Потпредседник владе, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић наводи да су турски туристи на другом месту по броју долазака у Србију.

"Београд је дестинација где они најрадије долазе и највећи број страних туриста који посећују Београд су управо турски туристи. Сигуран сам да ће се овај тренд наставити и у наредној години а овакве посете само томе додатно доприносе", наводи Љајић.

Разговор о новим инвестицијама – то се очекује и од сутрашњег сусрета двојице колега.

У Привредној комори кажу да је за турске компаније Србија привлачна из два разлога.

"Први је географски, дакле близу ЕУ, близу тим главним путевима, практично Коридору 10 где су углавном њихове инвестиције лоциране и сама чињеница да Србија преговара око чланства са ЕУ чини то да њихове компаније могу да буду део тог економског система а то је за њих значајно", објашњава Ђурђевић.

Додаје и да Србија има споразум о слободној трговини са Руском Федерацијом и ускоро са Евроазијском економском заједницом, чиме, како указује, позиционирање компанија у Србији им омогућава да бесцариснки извозе и у ЕУ и у Русију.

Осим економских, разговараће се и о односима у региону. У Анкари ће боравити и Бакир Изетбеговић.

Владимир Ајзенхамер са Факултета безбедности каже да су у питању врло битни економски пројекти који захтевају озбиљну политичку стабилност у региону.

"Нема више простора за неке етничке размирице или враћање у прошлост. Дакле, ово је тренутак када регион мора кренути напред и овај сусрет на трилатералном нивоу јесте јако добра подлога за један такав подухват", истиче Ајзенхамер.

Љајић каже да су економски односи Србије и Босне и Херцеговине одлични.

"Највећи обим трговинске размене у оквиру ЦЕФТА имамо управо са БиХ. Највећи обим извоза остварујемо са БиХ. Преостају ова политичка питања која треба да се решавају и сигуран сам да ће се тензије смањити, да ћемо ући у период конструктивних односа", оцењује Љајић.

Конструктивнији однос чека се и за почетак градње ауто-пута од Београда до Сарајева.

Али пре тога, чека се консензус три народа у БиХ о траси куда би та саобраћајница требало да прође.

Остали аутори: Милица Пујкиловић
број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 29. јан 2018, 07:52) - olga [нерегистровани]

srbija

Srbija za Tursku je znacajan partner u vidu izvoza, zato nas turska i podrzava.

(понедељак, 29. јан 2018, 06:37) - dragan [нерегистровани]

Proizvodnja i izvoz

Treba proizvoditi u vecim kolicinama zbog izvoza. Narocito biljke kao sto je mak, koji Turci uvoze u velikim kolicinama.

(недеља, 28. јан 2018, 20:08) - Miloš [нерегистровани]

Jače veze

Treba gledati da se što jače povežemo sa njima, ipak su oni ekonomska sila, imaju značajna sredstva koja potencijalno mogu uložiti kod nas.

(недеља, 28. јан 2018, 20:08) - Anica [нерегистровани]

Sjajno

Ocigledno je da Turska na nas racuna kao ozbiljnog saradnika što je veoma ohrabrujuće.

(недеља, 28. јан 2018, 20:07) - Jasna [нерегистровани]

Ocekujemo dobre vesti

Nadamo se da ce ova poseta doneti dobre vesti.

(недеља, 28. јан 2018, 19:56) - Branko [нерегистровани]

Prilika

Dobra prilika da se privuku turski turisti kao i investitori.