Чекајући акредитацију – лабораторија контролише млеко, али не издаје резултате

После вишегодишњег најављивања и одлагања, Национална лабораторија за контролу млека у Београду почела је да ради пре десетак дана, али званично не издаје резултате на папиру. Тако ће остати до почетка наредне године. Разлог је то што поступак акредитације није завршен.

Објекат је грађен од 2004. године, новцем из фондова Европске уније. Опремање лабораторије завршено је 2015. Онда је понестало кадрова. Пре десетак дана почела је да ради, али не издаје званичне резултате.

"Ми у овом тренутку радимо програм мониторинга, односно испитујемо квалитет млека на нивоу Републике Србије да бисмо стекли увид у то какво је стање нашег сировог млека и исто тако да бисмо створили те предуслове за акредитацију", рекао је Славољуб Станојевић, директор Дирекције за Националне референтне лабораторије.

На основу анализа произвођачи могу да поправе квалитет млека, а када лабораторија буде акредитована – на основу званичних резултата исплаћиваће се премије.

"Не може млеко које је у првој и другој класи да има исту цену, та цена свакако треба да буде примерена класи", каже Станојевић.

У априлу би требало да се упореде резултати са налазима акредитованих лабораторија у иностранству, да се провере услови рада, стручност запослених и методе анализе.

"Наши оцењивачи иду у осведочење, директно да се осведоче да ли сви технички услови постоје и како конкретна лабораторија ради на терену", истиче Борислава Јакшић из Акредитационог тела Србије.

Узорке све ређе шаљемо у иностранство на проверу, кажу у Акредитационом телу Србије, и са 60 акредитованих лабораторија за испитивање хране предњачимо у региону.

"Ми радимо у сарадњи са надлежним министарствима на томе да дефинишемо који су приоритети за њих у наредном периоду, да бисмо такве схеме акредитације ми развили", каже Јакшићева.

Технолошки напредак захтева да се стално акредитују нове методе. Оно што се не мења јесте правило да, када производ стигне у продавнице, не сме да постоји ни најмања сумња у тачност лабораторијских налаза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи