Београдска предузећа дугују граду око 14 милијарди динара

Више од 140 београдских предузећа дугује граду око 14 милијарди динара, објавио је Секретаријат за јавне приходе града Београда.

Међу 144 предузећа са овог списка дужника за порез на имовину, локалне комуналне таксе и накнада за коришћење грађевинског земљишта, највећи међу њима су предузеће за производњу машина за обраду метала "Иво Лола Рибар" са скоро 974 и Индустрија машина и трактора (ИМТ) са 875 милиона динара дуга.

На трећем месту, налази се Пољопривредна корпорација Београд (ПКБ) са 649.525.952 динара које ово предузеће дугује.

Секретар Секретаријата за јавне приходе Београда Виолета Нићифоровић каже за Танјуг да су ово потраживања града и да је врло тешко од ових фирми наплатити овако велика дуговања, поготово, како каже, јер је највећи број њих у стечају или је реорганизација у току.

"У питању су пријављена потраживања и чекају се решења статуса ових предузећа јер је већина њих у стечају. Углавном је реч о ненаплативим дуговањима", наводи Нићифоровићева.

Објашњава да ће бити веома тешко наплатити дуговања граду јер се често у поступцима против предузећа иде на застарелост или да се омогући стварање услова за отпис дуговања.

На списку дужника су Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда са 164 милиона, "Прва искра" из Барича са 245 милиона, Прва српска фабрика шећера "Димитрије Туцовић" чије су неизмирене обавезе 618 милиона динара, новинско издавачко предузеће компанија "Борба" са дугом од око 560 милиона динара, Центар "Сава" који дугује око 559 милиона динара и ПИК Земун са око 400 милиона динара дуга.

На листи дужника закључно са 31. децембром 2017. године су и Црвени крст Србије који је дужан око 56 милиона динара, Ватерполо клуб Партизан са 30 милиона динара, фудбалски клуб Црвена звезда дугује 37 милиона, а Спортски центар на Новом Београду 35 милиона динара колико дугује и Завод за изградњу града Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво