Шта мучи предузетнице у Србији

Још једна реформа, нужна и због Европске уније и због нас, јесте промена пореског система, односно унапређење Пореске управе. Шта тренутно у тој области не функционише добро и како би држава могла да помогне, биле су теме у разговору предузетница са министром финансија.

Ове жене су успешне у својим пословима. Имају идеје, знање, упорне су. Поздрављају најављене олакшице за почетнике у бизнису, али кажу да би и њима добро дошле субвенције за унапређење пословања. Највише главобоље, кажу, задају им порезници.

Жаклина Николић Кушић из АФА женске мреже каже да су пореске олакшице "виза ви фирме" не само малих предузећа и средњих фирми него и већих.

Према њеним речима, то је нешто што се тиче свих, а друго је опет да се уводи пореска дисциплина и то је нека двосмерна улица на којој треба да се ради.

Предузетница Гордана Ђорђевић каже да је њима порез на добит веома важан и да су инвестиције биле значајно подстицане њиховим одбијањем од пореза на добит предузећа, тако да та олакшица и подстицај за инвестирање је укинут.

"Зашто се нама, малим предузећима, средњим предузећима, који немамо те стимулације, које можда имају неке велике компаније, не би вратио тај подстицај за инвестирање", навела је Ђорђевићева.

Министар финансија Душан Вујовић рекао је да ми још нисмо као земља спремни да кажемо пореском инспектору кад дође у годишњу контролу и погледа шта сте урадили, ако му ви паралелно са завршним рачуном кажете да желите да реинвестирате, или желите да употребите за образовање људи, или да проширите производњу, а да инспектор на то каже – добро, онда имате рубрику, не профит за расподелу, него профит за инвестирање, и да будете ослобођени. Како је додао, то у већини земаља постоји.

Спремни за реформу Пореске управе 

Држава је каже спремна за реформу Пореске управе. На њој се већ три године ради са ММФ-ом.

"Ја очекујем, када реформишемо Пореску управу, као што смо урадили у другим земљама, да ћете имати системе где ће се порески инспектори бојати да праве колизију са пореским обвезницима, да ће се бојати, јер су системи довољно сложени, па он не зна где у том систему може да прекрши правила и да сам буде предмет инспекције, предмет контроле", каже Вујовић.

План је да се наредних година направи 35 канцеларија пореских инспектора и да до поласка на терен не знају код ког обвезника иду. У најбољим пореским администрацијама открије се 95 одсто случајева у којима инспектори крше прописе, рекао је министар предузетницама и открио ко у његовом животу има посебну улогу.

"Мајка, њена мајка – баба и њена сестра. То су били једини људи који су без остатка подржавали све што сам радио. Жене су у тим годинама често жртвовале своју каријеру", навео је Вујовић.

Жене данас ређе жртвују каријеру, али и даље остају мајке, домаћице и по статистици у кући раде три пута више наго њихови мужеви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи