Отворен форум у завејаном Давосу, снајперисти на крововима

Обраћањем индијског премијера, отворен је Форум у Давосу, за који се пријавило око 2.500 учесника, међу којима 70 шефова држава и влада. Око 5.000 војника контролише комплетан простор око здања у којима се одржава форум. Град је потпуно завејан и бележи највеће падавине у последњих десет година.

Индијски премијер Нарендра Моди упозорио је, отварајући Светски економски форум у Давосу, да је недавни талас трговинског протекционизма, којим владе постављају баријере слободној трговини између народа, забрињавајући.

Моди је рекао да су "снаге протекционизма подигле главе против глобализације", пренела је агенција АП.

Не помињући директно америчког председника Доналда Трампа или САД, Моди је истакао да "решење ове забрињавајуће ситуације против глобализације није изолација".

"Хајде да се сви удружимо и створимо такве слободе у којима ће бити сарадње и координације а не подела и ломова. Хајде да цео свет учинимо таквим да у њему нема пукотина и непотребних зидова", навео је Моди. 

Индијски премијер цитирао је Махатму Гандија: "Не желим да прозори на мојој кући буду затворени са свих страна. Желим да ветрови култура свих земаља уђу у моју кућу самоувереношћу и тако изађу."

Ово је први пут да један индијски премијер борави у Давосу од 1997. године, навела је америчка агенција.

Светски економски форум у швајцарском зимском одмаралишту Давосу окупиће, до 26. јануара, светске лидере и политичке и економске елите, у условима геостратешких подела на више фронтова, које имају далекосежне политичке, економске и друштвене последице.

Богатство финансијске елите која се окупила у Давосу достиже најмање хиљаду милијарди долара, па аналитичари коментаришу да се никада у историји на "једном месту није нашао толики капитал".

"У наредна четири дана, анализираћемо велике изазове са којима се сви суочавамо и покушаћемо да нађемо решења и удружимо се, надам се, у заједничкој акцији како бисмо се бавили недостацима нашег глобалног система", рекао је Клаус Шваб, оснивач Светског економског форума.

Упркос дискусијама елите о неједнакости у свету, тај проблем је све већи, показује извештај који организација Оксфам објављује традиционално уочи Форума. Само један проценат најбогатијих у свету располаже са 82 одсто укупног богатства. Чак половина човечанства материјално не поседује – ништа.

"Оксфамов нови извештај открива да наше економије награђују богате, а не напоран рад милиона људи, омогућујући да мањина на врху буде све богатија, док су милиони људи на дну заробљени у сиромаштву. Земље у развоју губе сто милијарди долара годишње због избегавања плаћања пореза и постојања пореских рајева", каже Вини Бјањима, извршна директорка организације Оксафам.

Тема овогодишњег, 48. форума је "Изградња заједничке будућности у подељеном свету", а 2.500 учесника, међу којима 70 шефова држава и влада, настојаће да дефинишу заједничке акције и мере за решавање глобалних проблема.

Први пут после готово две деценије најављено је и учешће америчког председника Доналда Трампа, који би требало да одржи завршни говор на форуму.

Председник Србије Александар Вучић ће, такође, учествовати на форуму. 

Припадници безбедносних служби "окупирали" Давос

Око 5.000 војника контролише комплетан простор око здања у којима се одржава форум.

Простор је подељен у четири зоне безбедности у које ће моћи да уђе само онај ко има акредитацију.

Није тајна да ће унутар прстенова бити места и за снајперисте, који ће, за сваки случај, дежурати у три смене.

Целокупна организација догађаја Граубинден и саму Швајцарску коштаће чак 28 милиона франака.

Сви акредитовани учесници форума још од слетања на било који од аеродрома у Швајцарској мораће да прођу кроз низ провера.

Пре уласка у конгресни центар, проћи ће кроз неколико скенера, а све што буду имали код себе проверава се. Кроз скенере пролазе сви – и сами учесници скупа.

Становницима Давоса препоручено је да током одржавања форума остану у својим кућама.

Соба у скромнијем хотелу – 300 евра

Давос је одувек важио за град у којем светска елита и џет-сет свет воли да проводи слободне тренутке.

Због тога су и цене соба у хотелима одговарајуће и не мењају се чак ни у време одржавања форума.

У Давосу постоји 78 хотела са 9.300 кревета у њима, али и 2.648 у камповима и хостелима.

Соба у скромнијем хотелу кошта око 300 евра, али под условом да се резервише седам ноћења с доручком.

Овогодишњи форум у Давосу плени пажњу јавности и зато што је светска елита упала у снежну бајку, будући да је тај град поптуно завејан и бележи највеће падавине у последњих десет година.

И управо велика количина снега која је нападала у том градићу спречиће можда најављене протесте зелених партија и швајцарских демократа.

Тим политичким групама је забрањен митинг на улицама од организатора форума због недостатка слободног простора за протесте, баш због снега.

Првобитно је било планирано да политички активисти протестују против доласка америчког председника Доналда Трампа, који треба да има завршни говор на форуму.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи