Пуштена у рад два обновљена агрегата у ХЕ ''Зворник''

У хидроелекрани "Зворник" пуштена je у рад два ревитализована агрегата, чиме је снага тог постројења повећана за скоро 15 мегавата. Пројекат обнављања агрегата финансиран је кредитом немачке Развојне банке KFW и вредност инвестиције је 70 милиона евра, док је главни извођач радова немачка компанија "Voith Hydro".

Министар рударства и енергетике Александар Антић, који је присуствовао пуштању у рад модернизованих агрегата А1 и А2, рекао је да се таквим пројектима повећава снага електропривреде Србије, те да ће ХЕ "Зворник", како каже, радити у пуном сјају наредних 40 година.

"Боримо се за сваки мегават, а ЕПС је са 1,5 милијарди евра текућих инвестиција лидеру овом делу Балкана што је значајно не само за електропривреду већ за укупну српску економију", истакао је министар. 

Он је додао је Србија у великом инвестиционом циклусу и да ће бити настављена модернизација енергетског сектора. 

"Наши планови су амбициозни. У Ђердапу почињемо ревитализацију петог агрегата, настављамо радове у ХЕ "Зворник" и "Бајина башта", а имамо низ планова за моравске и ибарске хидроелектране", рекао је Антић. 

В. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић изјавио је да је обавеза тог предузећа да сачува, унапреди, изгради и модернизује електропривреда како би се Србија приближила прописима ЕУ, али и стабилизовала производњу електричне енергије и "била мирна у наредним деценијама".

"Ово је значајан дан за нашу електропривреду јер се у Србији електрична енергија у највећој мери добија из термо сектора, иако је производња из хидросектора знатно исплативија и представља зелену енергију'" указао је Грчић. 

Он је додао да је до сада производни капацитет ХЕ "Зворник" по агрегату увећан за 15 одсто и да је планирано да се до краја 2019. године заврши модернизација сва четири агрегата чиме ће њихова укупна снага бити повећана за 30 одсто. 

Директор Борда директора "Voith Hydro" Леополд Хенингер истакао је да је за ту компанију овај уговор у овом региону који им даје прилику да покажу свој рад и стручну спремност.

"Ово је српски, али и европски пројекат који финансира KFW. Захваљујем се нашим локалним компанијама које су нам биле партнери у овом пројекту, а то су Електромонтажа, ЕЛНОС, Институт 'Михаило Пупин' и Институт 'Никола Тесла' и многи други", рекао је Хенингер.

Две трећине немачких инвестиција у енергетски сектор 

Амбасадор Немачке у Србији Алекс Дитман нагласио је да енергетски сектор у Србији има важну улогу у српско-немачкој економској сарадњи и подсетио да Немачка сарађује са ЕПС-ом још од 2000.године.

"Од укупно 1,8 милијарди евра које је Немачка од 2000. уложила у српску привреду, две трећине инвестиције биле су у енергетском сектору. Наш заједнички ангажман у области енергије допринос је путу Србије ка ЕУ што је канцеларка Ангела Меркел поновила прошлог викенда у Софији", навео је Дитман. 

Ревитализовани агрегати А1 и А2 су још првог дана пробног рада, 12. децембра прошле године, произвели су 2.619 мегават-сати оборивши историјски рекорд у производњи хидроелектране која је пуштена у рад пре 63 године. 

Обновљање трећег агрегата почело је 10. јануара ове године, а очекује се да ће укупна производња електричне енергије након завршене модернизације ХЕ "Зворник" на годишњем нивоу износити око 70 милиона киловат-сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи