Почиње Светски економски форум у Давосу

Власници крупног капитала, милијардери и сви они који запошљавају милионе људи широм света долазе у Давос где почиње Светски економски форум. У фокусу су геополитика, економска стабилност и борба против неједнакости. На Светском економском форуму учествоваће и председник и премијерка Србије.

Снежни покривач отежава долазак у Давос скоро три хиљаде делегата, а због мећаве су отказани бројни састанци планирани уочи званичног отварања Светског економског форума.

Ипак, очекује се присуство свих позваних учесника чије заједничко богатство достиже најмање хиљаду милијарди долара, па аналитичари коментаришу да се никада у историји на једном месту неће наћи толики капитал.

Једна од главних тема светских богаташа и ове године биће борба против неједнакости и сиромаштва. Упркос њиховом економском супарништву, многе земље, управо у Америци и Кини, виде простор за значајне пословне

"Ниво поверења у глобалну економију у последњих 12 месеци никада није био већи за пет година, упркос ометањима и бригама које постоје. С друге стране, ове године је много више социјалних претњи - попут проблема избеглица, страха од тероризма и климатских промена. То су ствари на које извршни руководиоци компанија широм света не могу да утичу нити да их контролишу. У Давосу ће се разговарати о много тога" , каже Боб Мориц, лобални руководилац компаније "ПВЦ".

Бела кућа је саопштила да у Давос наредних дана стиже и председник Доналд Трамп, будући да је привремено укинута финансијка блокада америчке савезне владе.

Он ће на завршном скупу глобалне политичке и пословне елите упутити своју поруку: "Америка на првом месту".

Уочи званичног почетка Светског економског форума, у швајцарском зимском центру додељене су кристалне награде Кејт Бланшет, Елтону Џону и боливудској звезди Шаху Руку Кану, за рад на подизању свести о правима избеглица и расељених лица, оболелих од сиде и деце и жена у Индији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво