Банке поново спремне да подрже инвестиције

Десет година после велике економске кризе, економије региона бележе раст. Банке су поново спремне да подрже инвестиције, али опрезније него некада, због искуства са ненаплативим кредитима с којима су се годинама бориле. О томе се разговарало на Јуромани форуму у Бечу.

Иако из ове перспективе банкари више личе на коцкаре него на пословне људе чини се да ћемо наредних година пловити у мирнији економским водама без великог таласања. Економски раст и модели које примењују државе региона личе једна на другу.

"Очекујемо наредних година економски раст од око три одсто годишње. Покретачи су извоз пола производње пласирамо у Немачку, раст потрошње и инвестиција пре свега у путеве и инфраструктуру", каже Драган Тевдовски, министар финансија Македоније.

Овако је у Македонији али би могло да буде у било којој другој југоисточној земљи. Али да ли би стопе раста могле да буду више и да ли зависе од банкара.

"Нису банке дефинисане као институције које прихватају новац које иду у високоризичне пројекте са високим приносом. Банке имају фиксну камату и морају да минимизирају ризик. Банке траже две, три године добрих резултата да би вам дале кредит", каже Душан Вујовић, министар финансија Србије.

У банкама тврде да нису суздржане у давању кредита и да се посебно бележи раст код малих и средњих предузећа. Новина је купопродаја целих портфолија као што је недавно Интеза купила део кредита малих и средњих предузећа од Прокредит банке.

"Нисмо ми у принципу заинтересовани за куповину портфолија једино ако је он толико добар да може да се уклопи у нашу пословну политику и зато је то проситекло код Прокредит банке. Иначе по правилу наше банке не би смо улазили у куповину по сваку цену", каже Драгиња Ђурић, председник Извршног одбора Банке Интеза.

Банкари кажу да тржиште Источновропских земља обезбеђује профит од 1,4 одсто док је на западу око 0,4 одсто.

"Када је реч о Југоисточној Европи ново је долазак кинеских банака и и компанија која тоотално мењају инвестициону слику и позицију региона", каже Алваро Диадам из "Емис" Беч.

"Прошле године хит економија у региону је била Румунија. С великим индсустријским покретачим у високој технологији у Трансилванији, добром пореском плитиком и транспарентношћу, они су успели највише да учине на привлачењу инвестиција у региону", каже Валентин Стефан, економски консултант.

Такав је био део атмосфере на овогодишњем Јуромани форуму у Бечу. Интересантно је да је српски министар финансија Душан Вујовић био први саговорник који је отворио скуп, односно прва звезда међу колегама из региона што можда говори и о расту угледа Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво