Хоће ли српски привредници улагати на Космету

Унија послодаваца Србије поздравила је идеју председника Србије Александра Вучића о спремности државе да суфинансира отварање предузећа у српским срединама на КиМ и оценила је као позитивну како за развој српских фирми, тако и за очување и опстанак Срба у јужној покрајини.

Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић каже за Танјуг да се оваква иницијатива председника не може оценити никако другачије него као позитивна, јер ће, каже, она помоћи да се спречи исељавање Срба са Косова. 

"Иницијатива председника се не може оценити никако другачије него као позитивна, јер ће и предузећа имати веће профите уз помоћ државе, а то ће помоћи нашем народу на Косову који се исељава под различитим притисцима, као и због економских разлога", каже Атанацковић.

Подсећа да је држава ранијих деценија доста инвестирала на КиМ, посебно, каже, у отварање предузећа, али су, напомиње Атанацковић, Албанци многа предузећа "приватизовали".

Сматра да је потребно добро размотрити услове и направити јасне критеријуме и стратегију за доделу средстава како би и међународна заједница препознала значај овакве иницијативе.

"Могуће је да држава субвенционише неповратним средствима оне који се одлуче да отварају предузећа у српским срединама на КиМ, по моделу и начину субвенционисања како се то већ ради у Србији за инвеститоре из иностранства ", сматра Атанацковић.

Каже да би помоћ српским бизнисменима различитим олакшицама да отварају нова радна места био додатни стимуланс како би они, не само извозили на КиМ, већ и део своје производње преместили у јужну српску покрајину. 

На тај начин, објашњава, сви би имали корист, и грађани на КиМ и српски привредници јер би јефтиније производили и на тај начин остваривали профит који би могли затим да реинвестирају у отварање нових радних места и ширење производње.

Председник Александар Вучић изјавио је у Лапљем селу, код Приштине, да је улагање у привреду на Косову и Метохији и запошљавање тамошњих Срба од приоритетног значаја и да је Србија спремна да понуди све могуће погодности како би српски инвеститори улагали у покрајину.

Како је рекао, "ови из Приштине се с времена на време иживљавају са тим, пошто би да покажу да су држава на сваком месту, па, када треба један коверат да само залепе, морају да ставе 22 печата и не знам чега, и још 13 маркица оваквих и онаквих..."

"Нема проблема, ставите свих тих 13 маркица, 70 печата, уколико ће та српска фирма да запосли неке Србе на КиМ", рекао је Вучић.

Наш је посао, каже, да донесемо подзаконски правни акт којим ће моћи да се привредницима каже да уложе онолико колико би им се дало за запошљавање у централној Србији, по радном месту, а иде се и до 50 одсто укупне инвестиције...

Додао је да постоји спремност и за додатне погодности, уколико се та инвестиција буде отварала на КиМ.

Зато нам је потребно и даље јачање српске привреде и морамо да јачамо домаће привреднике и бизнис сектор.

Што се посла тиче, неће, како је рекао, нико из Немачке, Аустрије, Швајцарске, нити било ко од наших пријатеља неће да улаже овде, докле год имамо нерешене односе, нерешен статус и све друго. 

Неће, каже, зато што је нерешен статус Косова, не знају коме се обраћају или имају другачији став од онога какав имамо ми или имају другачији став од оног какав има влада у Приштини. 

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво