Скијалишта раде пуним капацитетом

Чак и снег има свој дан. Наиме, Светска скијашка федерација прогласила је 21. јануар Светским даном снега. Неки га воле, неки не, али на скијалиштима је увек добродошао. Иако готово сви ски-центри имају систем за вештачко оснежавање, скијаши знају да нема доброг скијања без природног снега.

Ове зиме европски ски-центри имају довољно снега, а у неком периоду у Француској га је било и превише. У домаћим скијалиштима je до сада продато 83.000 ски-карата, што је 15 одсто више него прошле зиме када је продаја била рекордна. Копаоник ради пуним капацитетом, а на стазама је четрдесетак центиметара утабаног снега.

"На Старој планини такође ски-центар ради пуним капацитетом, све стазе су у функцији и има око 50 центиметара утабаног снега. Што се тиче скијалишта на Торнику снега има око 40 центиметара, у функцији су три стазе и шестоседна жичара", каже Ана Јовановић из "ЈП Скијалишта Србије".

Јахорина ове зиме има највећи туристички раст. У децембру број скијаша се утростручио, а у јануару их је чак пет пута више него прошле године. И на овом примеру се потврдило ко инвестира, тај профитира.

"Јахорина је читаво лето била велико градилиште, урађене су нове ски стазе, нових 15 километара стаза, Јахорина сада има 35 километара стаза, систем за вештачко оснежавање", каже директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић.

Близина, добра ски-инфраструктура и приступачне цене учиниле су скијалишта у Бугарској веома привлачним.

"Могу рећи да је Бугарска ове године код нас баш посећена у великом броју. Имамо дупло више путника него прошле године у том скијалишту", каже Милан Лаиновић из "Белви травела".

Иако, наши туристи на скијање најрадије одлазе око новогодишњих празника и у фебруару у време школског распуста, агенти их подсећају да је март најбољи за скијање.

"У марту месецу се већ свуда ниже цене и март је идеалан за скијање, зато што је већ и дужи дан, стабилизује се време и углавном свуда и тада има довољно снега", каже Мирко Баук из "Одеон ворлд травела".

Најразвијенија скијалишта у Европи од 2008. године региструју тренд смањења младих скијаша за један одсто сваке године. Анализе су показале – друштвене мреже су за то криве. Млади радије живе виртуелне животе уместо да уживају у освајању планинских стаза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи