Економска и политичка игра долара и евра

Евро данас вреди највише у односу на долар у последње три године – 1,22 долара. Само у протеклој години ојачао је 14 одсто и наставља истим трендом. Истовремено наша валута јача и према долару и према евру и швајцарском франку.

Евро врти где пара неће. Рекордан раст евра према долару у последње три године дошао је насупрот логици да јака америчка привреда јача и валуту. Економија изгледа има обрнуту логику. Шта је ојачало евро? Одговор је у политици. Пре свега у победи немачке канцеларке Меркел и француског председника Макрона.

Немања Матић са Института за право и финансије подсећа да је незапосленост у Немачкој пала на 5,5 посто, што је најмања стопа од уједињења и ојачала је европска валута.

"Самим тим, то је учинило тржиште интересантнијим за стране инвеститоре. Ако се осврнемо на САД и ако потражимо разлоге у паду долара у односу на евро, можемо да тражимо показатеље у расту запослености у САД, али мање од очекиваног, у повећању запослености у пољопривредном сектору, а очекивао се раст запослености у производњи трајних потрошних добара, а с друге стране, сама пореска реформа довела је до скептицизма", објаснио је Матић. 

Јак евро чини скупљим европске производе што би могло лоше да се одрази на европски извоз, а тиме и успори од недавно убрзан раст привреда еврозоне. Међутим, стручњаци кажу да ће се те последице видети само ако тренутни однос снага евра и долара потраје.

Динар се у међувремену добро држи, пре свега због доброг стања у буџету. Рејтинг агенције нам поправљају оцене, а јавни дуг се смањује. Неки замерају да у политици седимо на две столице. У финансијама то би могла бити добитна комбинација ако се добро спозна логика игре долара и евра.

"Постоји једна законитост да валута која даје вишу каматну стопу у односу на валуту која даје нижу каматну стопу, дакле долар даје тренутно вишу каматну стопу од евра, валута која даје вишу каматну стопу мора да депресира, мора да ослаби на дужи рок у односу на валуту која даје нижу каматну стопу", каже Александар Завишић из "Капитала РС".

Американци свој трговински дефицит надокнађују тако што емитују хартије од вредности и задужују се највише код Кинеза. Ако нема довољно новца за камате, није тешко да се посегне за штампањем новца. И то је процес који траје циклично.

Уколико бисмо вешто одиграли на тржишту препакивањем наших дугова, могли бисмо значајно да умањимо спољни дуг и ојачамо динар.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво