ЕК: Србија наставила економски раст, инвестиције подстакле БДП

Европска комсија у свом последњем извештају о европској економији оцењује да је у Србији у 2017. години настављен економски опоравак, а инвестиције подстакле раст БДП-а.

Економска експанзија не јењава, а реални раст БДП-а за 2017. годину требало би да буде 1,9 одсто, наводи се у извештају Европске комисије.

Европска комисија у свом кварталном извештају о стању европске економије у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима наглашава да се у Србији реални раст БДП-а у трећем кварталу 2017. године повећао за 2,1 одсто у односу на исти период 2016. године што је, како се наводи, у великој мери подстакнуто инвестицијама и потрошњом домаћинстава.

"Услед снажних инвестиција, реални раст БДП-а у трећем тромесечју је порастао на 2,1 одсто са 1,4 одсто колико је износио у претходна три месеца. Привредна активност је убрзана у већини сектора, нарочито у грађевинарству и рударству, производњи, снабдевању електричном енергијом, гасом и паром", наводи се у документу Европске комисије.

Додаје се да је због летњих суша пољопривреда остала једини сектор који је негативно (забележен пад активности од 11,1 одсто у односу на исти период лане) утицао на привредни раст Србије у трећем кварталу 2017. године.

Инвестиције бележе раст од 6,2 одсто у односу на исти период прошле године, док су на двоцифрени раст од 11, 4 одсто у области извоза робе и услуга највише су утицале директне стране инвестиције и јака потражња из ЕУ.

Увоз је са већ снажног раста од девет одсто у другом кварталу (у односу на исти период прошле године) порастао на 10,7 одсто у трећем кварталу.

"Економска експанзија настављена је несмањено и у последњим месецима године, а према прелиминарним проценама, реални раст БДП-а износио је 1,9 одсто за целу годину", стоји у последњем извештају Европске комисије који се односи на стање економије у Србији.

У Европској комисији наводе да је стопа незапослености становништва у Србији, старосне доби од 15 и више година, износила 12,9 одсто у трећем кварталу 2017. године.

"Број незапослених смањен је за 21,9 хиљада или 4,9 одсто у односу на исти период прошле године, док је стопа запослености у трећем кварталу достигла највиши ниво (48,2 одсто) од почетка анкете о радној снази у 2014. години", пише у последњем извештају Европске комисије.

У документу се даље наводи да је извоз Србије у еврима порастао за 12 одсто у периоду септембар-новембар 2017. у односу на исти период 2016. године.

"Стабилан учинак извоза углавном је био резултат робусног пораста извоза робе за 14,4 одсто. Међутим, пољопривредни извоз је снажно опао од августа, јер је лоше време у великој мери утицало на неке усеве.

Пораст у домаћој потражњи одразио се на раст увоза у периоду октобар - новембар за преко 20 одсто у односу на исти период прошле године што је у просеку пораст од 14,6 одсто за период јануар-новембар 2017. Увоз, на првом месту, капиталних добара, убрзан је снажно, што указује на значајан раст инвестиционих активности у последњем кварталу године.

Као резултат такве динамике у трговини, робни дефицит је од јануара до новембра порастао на 3,8 милијарди евра, што је више за 20 процената у односу на исти период прошле године", наводе у Европској комисији.

У делу кварталног економског извештаја који се односи на Србију у Европској комисији напомињу да је инфлација у земљи у октобру и новембру остала на стабилних 2,8 процената.

У закључку Европска комисија наводи да је до краја новембра извршење буджета Србије увелико превазишло циљеве дефицита и прихода.

"Општи суфицит државе повећао се на 95,1 милијарди динара или 2,1 одсто процењеног годишњег БДП-а, према ревидираном годишњем циљу дефицита од 1,1 % БДП-а. Укупан раст прихода износио је 7,5 одсто у односу на исти период лане, подстакнут снажном пореском политиком и приходима од социјалног осигурања. Укупни расходи порасли су за само 1,5 одсто, док је текућа потрошња остала под контролом", кажу у Европској комисији.

Последњи економски извештај Комисије закључује да је државни дуг Србије крајем новембра 2017. године износио је 23,4 милијарде евра или 62,6 одсто процењеног годишњег БДП-а што је смањење са 71,9 процента са краја 2016. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи