Узбуркано тржиште нафте, без значајне промене цена горива у Србији

Цене сирове нафте на светским берзама расту, што се одражава и на наше тржиште. Иако се у јавности спекулише да нас чека драстичан раст цена горива, из НИС-а и Удружења нафтних компанија уверавају да не очекују значајније промене ценовника на пумпама.

Мере ограничења производње које су земље извознице нафте, чланице ОПЕК-а, предузеле са Русијом, после трогодишњег суноврата постепено опорављају светско нафтно тржиште. У НИС-у, који је главни снабдевач у нашој земљи, прате кретања и калкулишу.

"Две трећине количина нафте које прерађујемо, НИС увози. Самим тим, ми смо део светског тржишта, које утиче на нас. Без сумње, трудићемо се да усклађујемо било какве осцилације цена и не очекујем у наредном периоду значајније промене цена горива у Србији", каже Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

И из Удружења нафтних компанија уверавају да за сада неће дизати цене на пупама јер долар којим купују нафту и деривате слаби, велепродајне цене су стабилне, а још имају и залиха које су куповали јефтиније.

"Од јуна до данас гориво у Србији готово да није поскупело, то су биле промене и у једном и у другом смеру 50 пара, динар, то показује да су неки други утицаји заправо компензовали тај раст цене нафте", каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Како каже, у том погледу неких већим промена цена горива због неких драматичних промена цена нафте не може се очекивати.

Светско нафтно тржиште јесте узбуркано, а дугорочно гледано, цена барела тешко је предвидива.

Горан Радосављевић из Националног нафтног комитета рекао је да када се погледа шта су трејдери, људи који тргују сировом нафтом на светским берзама, прогнозирали за крај прошле и почетак ове године – прогнозе су се кретале од 40 до 80 долара по барелу.

"У суштини ни они сами не знају у ком ће правцу тржиште ићи. Да ли ће се та цена и у ком року пребацити на цену деривата на бензинским пупама зависи, пре свега, од локалних компанија – колико су оне осетљиве на ту цену и како ће оне проценити у ком правцу ће то ићи", каже Радосављевић.

Рачуница показује да је за шест месеци прошле године цена сирове нафте на берзама скочила за 50 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи