Конролисан пут од српске њиве до руске трпезе

Извоз робе из Србије у Руску Федерацију расте. Током прошле године извезли смо за петину више воћа и поврћа. Најтраженија је јабука. У европске супермаркете годишње оде преко 200.000 тона, највише у Русију 75 одсто. Да бисмо имали потпуно контролисан пут наших пољопривредних производа од произвођача до извозника, односно увозника, установљен је јединствен систем и централна база података. Влада Србије донела је Уредбу и услове о томе ко може бити извозник

Извозом воћа и поврћа може се бавити само правно лице које има у власништву и закупу хладњачу капацитета 500 тона воћа или 200 тона поврћа. Услов је да има сопствену или уговорену производњу, простор за класирање и фитосанитарни преглед.

Контролу квалитета српског воћа и поврћа на извозном царинском терминалу заједнички обављају инспектори српске фитосанитарне и руске федералне службе. Усаглашени су и прописи и принципи рада. Најновији систем који је урађен уз подршку ЕУ омогућио је лакше праћење и контролу робе.

"У систему прегледа се променило то је што ми сада имамо услове да пратимо робу од самог места производње, преко произвођача. Имамо увид на којој парцели је произведен производ у којој количини и како је тај производ дошао до откупљивача односно како је намењен за друго тржиште", наводи Ненад Милојевић из Управе за заштиту биља.

У случају да се приликом фитосанитарних прегледа утврди да има неких штетних организама или да роба не одговара квалитету, за такву робу се не издаје сертификат и она се враћа произвођачу. У процес контроле, осим фитосанитарних инспектора, укључена су и стручне службе ПКБ-а "Агроеконимик".

"Наш посао је да након контроле одрадимо унос у ту централну базу и да преконтролишемо сву документацију која је достављена од самог извозника. Документација мора да има следљивост робе која иде од њиве до момента извоза и да има одређен квалитет који је неопходан да би се роба извезла. Ми издајемо сертификате, пре пломбирања од стране фитосанитарне инспекције, која након тога пломбира камион који је већ прегледан", наводи Валентина Јастшењски Здравковић из ПКБ-а "Агроекономик".

Пре одласка на страно тржиште воће и поврће пролази фитосанитарни преглед.

"Сво свеже сезонско воће, које се налази код нас прође кроз простор, где се врши фитосанитарни преглед. Тренутно је акценат на јабуци. Имамо нешто мало поврћа, целер је интересантан, пошто и он иде на руско тржиште, али је сада јабука доминатна", наводи Милојевић.

До сада је највише неправилности било формално правне природе. Рецимо, када извозник пријави више робе него што његова регистрована површина може да произведе. Јер није регистровао земљу коју је изнајмио. То се решава додатним изјавама. За сада се овако контролише само извозна роба, али треба очекивати да се исти систем контроле у будућности примени и на супермаркете и пијаце. Услови постоје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво