Вучић привредницима Јапана: Тешко ћете наћи услове као овде

Председник Србије Александар Вучић поручио је јапанским привредницима да нигде неће наћи тако добре услове за инвестирање као у Србији, као и да држава може да помогне разним субвенцијама.

Александар Вучић је, на састанку делегација Србије и Јапана са привредницима две земље, навео и да јапанске фирме које буду пословале у Србији тиме могу да обезбеде "најшире домете" у спољној трговини, уз подсећање да Србија има споразуме о слободној трговини са комплетним регионом, ЕУ, Турском, Русијом, Белорусијом, Казахстаном, али и другим земљама Евроазијске уније.

"Можда ће вам се, поштовани пријатељи из Јапана, учинити непристојним оно што ћу рећи, али ја заиста мислим да јапанске компаније не могу да пронађу боље место за остварење својих профита и пословних интереса и за остварење добрих резултата у економији, од Србије", рекао је Вучић.

Председник Вучић је изразио уверење да Србија и Јапан могу у кратком року вишеструко да увећају трговинску размену.

Такође, рекао је да су само у претходних неколико месеци постигнути договори са јапанским компанијама, као што је "Мицубиши", који је победио на тендеру за један пројекат у ТЕНТ-у у Обреновцу, поменуо је и јапанско-француски конзорцијум "Итоћу", који је победио на конкурсу за депонију у Винчи, те подсетио да је недавно отворена фабрика "Јазаки" у Шапцу.

Председник Србије је нагласио да ће јапански партнери тешко моћи да нађу боље место од Србије у Европи и када је реч о радној снази, која је код нас веома квалитетна, вредна и образована.

"Као држава имамо значајне могућности да разноврсним субвенцијама помогнемо ваша улагања и зато вам кажем да направите ту рачуницу и молим вас да се одлучите за улагања и ваше веће присуство у Србији", подвукао је Вучић.

Он је још једном захвалио јапанском премијеру Шинзу Абеу што је дошао у посету Србији и додао да жели да охрабри привреднике на већу сарадњу са Јапаном.

"Ми желимо и уверен сам да је то визија премијера Абеа да ми, у Србији, будемо део 'Абеномикса' како се то популарно широм света каже. У Србији ћете имати лојалног, коректног и искреног партнера", поручио је Вучић.

Састанку су присуствовали представници 16 јапанских, глобалних компанија и 16 српских компанија, као и делегације две земље.

У српској делегацији су били премијерка Ана Брнабић, министри Ивица Дачић, Зорана Михајловић, Александар Антић, Горан Триван, Горан Кнежевић, Расим Љајић, Бранислав Недимовић, Јадранка Јоксимовић.

Брнабић: Србија је данас земља са стабилном економијом

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас на састанку делегација Србије и Јапана са привредницима две земље да је Србија земља са стабилном економијом и стабилним јавним финансијама, као и да је удео јавног дуга у БДП испод 60 одсто.

Она је нагласила значај посете јапанског премијера Србији и оценила да су билатерални и политички односи две земље у успону.

"Грађани Србије изузетно поштују подршку и помоћ Јапана посебно током катастрофалних поплава 2014. године, циљ владе и мој лично је да овај сусрет трговинску сарадњу и већи прилив инвестиција из Јапана", рекла је Брнабић.

Она је додала да је вођењем одговорне економске полтике Србија данас земља са суфицитом у буџету у којој је нето прилив директних страних инвестиција нешто већи од две милијарде евра.

"Србија је успешно завршила аранжман са ММФ и показала да је добар партнер и у најтежим околностима. Србија је сваке године све конкурентнија, сада се налазимо на 43. месту Доинг бусинеш листе, од 190 земаља света, по бризини издавања грађевинских дозвола смо десети на свету, а на листи конкурентности Светског економског форума смо напредовали за 12 места'', рекла је Брнабић.

Она је истакла да је Светска банка прогласила Србију за лидера у југоисточној Европи по спроведеним реформама.

Додаје, да је повећан кредитни рејтинг, те да се Србија налази на сигурном путу ка ЕУ, са 12 од 35 отворених поглавља.

"Србија сада размишља стратешки о свом развитку, стање у иновацијама је сада нови изазов и ту зелимо да учимо од Јапана, јер је економија 21. века базирана на дигитализацији, креативности и развијању свих онох вештина које Јапан успешно развија", рекла је Брнабић.

Како је додала, Србија жели од Јапана да учи и о пословној етици, ефикасном менаџменту коме су "јапанске компаније удариле темељ".

Чадеж: Привредницима Јапана представљене предности Србије

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да је на састанку са јапанским привредницима истакнуто да је Србија земља великих могућности и место које је вредно пажње и улагања.

Чадеж је модерирао састанку делегација две земље са привредницима Јапана и Србије и захвалио премијеру Јапана, премијерки Србије и председнику Србије што су се састали са њима и дали и тиме подршку међусобној сарадњи и развоју економских и трговинских односа.

Састанку су присуствовали представници великих глобаних јапанских компанија, међу којима су "Мицубиши", "Јапан тобако", "Јазаки", "Сумитомо", НТТ-дата, СРА и други.

Из Србије су ту биле углавном углавном чланице јапанске пословне алијансе, међу којима су "Сирогојно", "Мастерфрико", "Комтрејд", "Нектар", ХиТец, ИТН, Лучић Група и други.

Он је том приликом истакао да су ту присутне глобалне јапанске компаније чија је подршка и интересовање велики подстицај за домаће привреднике.

Чадеж је навео и да је претходно одржан посебан састанак којем су приствовали представници 16 јапанских и 36 српских компанија, представљени извозни потеницијали наше земље, Србија као отворена земља, земља са економским растом и која је макроекономски стабилна.

"Србија је земља великих могућности и место које је вредно њихове пажње и улагања", закључио је Чадеж.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво