Повољне цене бакра олакшавају пословање РТБ Бора

Светско тржиште метала се опоравља. На Лондонској берзи само од друге половине прошле године, цене челика и бакра порасле су за петину. Повољније цене бакра олакшавају и пословање Рудаско-топионичарском басену у Бору. У Влади кажу да за РТБ има за заинтересованих инвеститора и то великих компанија из Кине и Русије и да ће до краја првог тромесечја расписaти и јавни позив за стратешког патнера.

Почетком ове деценије борском гиганту, цена бакра омогућавала је несметану производњу јер је тона коштала чак 11.000 долара. Али последњих пет-шест година бележен је готово стални пад, па је цена склизнула на око 4.000 долара. Протекли шестомесечни раст настављен је и у овој години, тако да се тона бакра данас продаје за седам хиљада и 140 долара.

"На ово је највише утицало слабљење вредности америчког долара у чијој се валути изражава цена бакра али и наравно пораст потражње за бакром у Кини и другим земљама који су велики потрошачи ове сировине. И аналитичари сматрају да ће овај тренд да се настави у 2018. години, с тим што према неким тренутним проценма не очекују неко драстично повећање цена односно сматрају да цена неће ићи много преко 7.200 долара", каже Ана Раичевић из Удружења за металну индустрију ПКС.

Са бољом ценом бакра, предузеће, у складу са Унапред припремљеним планом реорганизације, успева да измирује текуће обавезе према држави, рачуне за струју и плате радницима. У Влади кажу да је РТБ стратешки важан за земљу и да су у фази прикупљања необавезујућих понуда заинтерсованих инвеститора.

"Ми се налазимо у фази прикупљања необавезујућих понуда и сагледавања једне укупне ситуације везано за РТБ Бор. узимајући у обзир да је одлука ове Владе да се настави са развијањем тог за нас гиганта од стратешке важности за Републику Србију и треба да пронађемо најбољи механизам у коме ћемо дефинисати партнере који ће инвестирати у РТБ и дати тој копанији једну нову енергију и подићи њену вредност, али понављам кроз стратешко партерство и докапитализацију", наводи министар рударства и енергетике Александар Антић.

Економисти оцењују да је добро што Влада у буџету за ову годину није издвојила новац за РТБ већ тражи трајно решње опорвка предузећа. РТБ је, кажу, у предности, јер има своју руду, али му треба инвеститор који ће улагати у развој копова и нове технологије.

"Када имате у виду да Бор има огромне потецијале али да је деценијама раубован да има проблема. Неће бити само мотив цена бакра у овом тренутку. Имајући у виду да је то берзанска роба мислим да су неки други фактори важнији, да ли ту постоји услова за стабилно економско пословање, да ли сировина које тамо има, а очигледно гаратује да ће моћи да се функционише још неколико деценија, шта ће се дешавати на светском тржишту с обзиром на конкурецију, не само за цену", навео је Љубодраг Савић, професор Економског факултета у Београду.

У Влади је потврђено да је формирана и радна група која ће, већ од ове седмице, са грчким "Митилинеосом" преговарати о враћању дуга РТБ-а од 40 милиона евра на рате.

Реч је о старом дугу из деведестих година прошлог века, који наша земља треба да плати по одлуци Арбитражног суда у Женеви, јер РТБ није измиривао обавезе из тадашњег спорзума са грчком компанијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи