Ускоро извоз српског меса на турско тржиште

Србија очекује раст спољнотрговинске размене са Турском, посебно нашег извоза, јер већ крајем месеца у Анкари потписујемо споразум о подстицају и заштити инвестиција и доласку нових улагача. То, између осталог, значи и бесцарински извоз 5.000 тона меса у ту земљу. О томе је министар Расим Љајић разговарао у Бурси са турским званичником Хаканом Чавушоглуом. Озбиљан економски изазов, за који се спремамо.

У погонима највеће златиборске кланице, приводе се крају припреме за откуп, јер управо одавде на турско тржиште ће отићи прве количине меса.

"Наши капацитети су 120 грла јунади дневно, а што се тиче произвођача, веома су заинтересовани из овог региона, да крену и они у производњу јер им је откуп овај потпуно сигуран", истиче директорка Индустрије меса "Златибор" Добрила Николић.

Србија има нешто више од 900.000 грла говеда свих категорија. Годишње се произведе око 80.000 тона меса. Можемо више, јер је потражња велика. За извоз у Турску врата ће бити отворена када се и формално потпише споразум и потврде га парламенти обе земље.

"Ово време је идеално да се искористи да наши кланичари буду спремни за овај посао с обзиром на културолошке, верске специфичности. У тим кланицама може да се коље само говедина, не могу да се кољу свиње, ни коњи", напомиње министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Сточарима на Пештерској висоравни значило би да откупна станица буде ближе.

"Има 28.000 грла говеда од којих је око 20.000 музних крава тако да постоји потенцијал за производњу јунећег меса има, само су треба инвестирати", сматра директор Регионалног центра за развој пољопривреде Есад Хоџић.

"Грла која ми испоручујемо су тежине 700-750 килограма. Раније смо та грла испоручивали са 500-550 килограма. На тој разлици ми нешто и зарадимо", напомиње Mихаило Трипковић, индивидуални произвођач.

Тренутно наша говедина преко Босне и Херцеговине често и завршава у Туској. Директна продаја могла би да измени слику нашег извоза.

"Држава је учинила најважнији корак, створила је предуслове да под повољним условима наши произвођачи могу да извезу месо на једно велико тржиште од око 80 милиона људи. Ми од 8.700 тона, колико имамо да извозимо у ЕУ без царина, такозваног беби бифа, извозимо 488 тона, не бих волео да се та ситуација понови и сад", додаје министар Љајић.

Поред Европе и Турске, српску говедину радо би и Кинези, само што је немамо довољно. Зна то и Влада.

Неће да открију детаље, али у ресорном министарству кажу да припремају Уредбу о подстицајима за производњу, а они су прошле године били до 25.000 динара по грлу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи