Шта јапанске инвеститоре привлачи у Србији

У посету Београду сутра стиже премијер Јапана Шинзо Абе – прву после 1987. године. Сусрети са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић прилика су за политичке, али и економске разговоре. Сигнал за унапређење привредне сарадње је и долазак представника јапанских компанија које су, како је најављено, заинтересоване за улагање у прехрамбену, али и ИТ индустрију.

Стабла јапанске трешње, али пре свега улог од 25 милиона евра и план да запосли - компанија "Јазаки" донела је у Србију. За јапанског произвођача каблова за ауто-индустрију тренутно ради 620 људи.

"Био сам шест месеци на обуци у Румунији, Литванији и Чешкој. Мој посао је сада тим лидер", објашњава радник Дејан Бошковић. 

Менаџер у компанији "Јазаки" Милош Давидовић каже да у наредне две и по године, компанија планира да запосли више од 1.700 људи.

"Тако да биће доста прилика за младе људе у Шапцу", поручује Давидовић. 

Потврда улагачима да су на правом месту је посета јапанског премијера, уједно и позив будућим инвеститорима.  

"Мислим да у прехрамбеној индустрији, наравно храни која је квалитетна, која задовољава стандарде тако високог тржишта као што је јапанско, имамо шансе и мислим да је то оно што треба у 2018. развијати", напомиње Ненад Ђурђевић из Привредне коморе Србије.

Амбасадор Србије у Јапану Ненад Глишић каже да су пре неких 30, 40 година, Јапанци проценили да је Војводина врло интересантна за прехрамбену индустрију и да они имају такве капацитете као што је Војводина, да би могли да нахране целу једну Европу.

"Они су заинтересовани и за сировине, рецимо наша малина већ улази у јапанске сладоледе, али су заитересовани и да улажу у доста добру прехрамбену индустрију", објашњава Глишић. 

Правац потенцијалних улагања показује и списак гостију. У пратњи премијера, биће и представници 17 јапанских компанија. Међу њима и оне из ИТ сектора, које су у потрази за партнерима. Да потенцијала има, говори искуство домаћих ИТ стручњака.  

"Веома је развијено тржиште радне снаге која ради одавде преко интернета било где у свету. Као што се може одговорити потребама развијених држава, тако може и у Јапану. Што се тиче наше радне снаге, ми у основи можемо да одговоримо на било који захтев било које компаније или било које државе која је на било који начин развијена", истиче стручњак за Информационе технологије Драган Варагић. 

Вредност јапанских инвестиција у Србији досеже 300 милиона евра. Уз шабачки "Јазаки", послује и "Панасоник" у Свилајнцу, "Јапан Тобако" у Сенти, а Јапанци су купили и фабрику боја и лакова "Хелиос" у Горњем Милановцу. Шта их привлачи? 

"Још увек је цена радне снаге врло атрактивна, али не само цена него и квалитет наше радне снаге. То је оно кључно што они виде и препознају у Србији, каже Глишић.

На питање да ли смо вредни као што су Јапанци, амбасадор Глишић је одговорио да јесмо, јер не би они улагали да то није тако.

Посета јапанске делегације могући је сигнал и за већу привредну размену, која је у 2017. износила 155 милиона евра. У земљу са трећом најјачом економијом света извозили смо обрађени дуван, воће, поврће, а из ње углавном увозили аутомобиле, техничке уређаје, фото опрему. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара