Поповић: Огромни потенцијали извоза софтвера и знања из Србије

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић обишао је компанију "Шнајдер електрик ДМС" у Новом Саду, поручивши да је импресиониран оним што је видео.

"Импресионирани смо оним што смо видели јер је то нешто најбоље и најквалитетније што Србија може да понуди целом свету. Производи, односно софтвери компаније ДМС користе се на свим континентима. У последњих 10 година извезли су софтвере у највеће земље света, од Америке до Аргентине, Кубе, Африке, Индије, практично свих континената на свету", рекао је Ненад Поповић.

Поповић је додао да је то место на којем се налази најбољи спој науке и привреде, као и да млади који заврше факултете имају могућност да раде у најбољим, ако не и бољим условима него њихове колеге из других земаља.

"Потенцијали извоза софтвера и знања, памети ове компаније, Новог Сада и техничких универзитета Србије су огромни и "ДМС" заиста заслужује највеће похвале. Они су део једног великог система једне од највећих светских компанија 'Шнајдер електрик', а у оквиру тог система они постижу невиђено добре резултате", закључио је Поповић.

Директор компаније ДМС Драган Поповић казао је да је интересовање Владе за ИТ сектор, као и целокупан програм ДМС-а, веома битно, и додао да је интерес компаније да прошири пословање са државе на државу.

Компаније попут Гугла, Мајкрософта, ИБМ-а траже наше кадрове, траже сарадњу са нама и на тај начин ми постижемо да се наш софтвер шири земљу по земљу, на све континенте, додаје он.

Битно је нагласити да Технолошки паркови од Америке до Русије исказују огромно интересовање за сарадњу са новосадским 

Технолошким парком и сматрам да ћемо у скорије време иступити са конкретним уговором са њима, а сличне уговоре направићемо са осталим светским и европским универзитетима.

Директор ДМС-а је објаснио да стране компаније показују велико интересовање за кадрове школоване у Новом Саду као и да би круна тога била када се не би извозили ресурси, већ продукти, чиме би сви у нашој земљи много боље живели.

Приоритет формирање иновационе инфраструктуре

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој изјавио је да је један од циљева његовог кабинета и Владе Србије да се у што скорије време формира квалитетна иновациона инфраструктура у нашој земљи.

Поповић је истакао приликом посете компанији "Шнајдер електрик ДМС" да је у току изградња највећег и најмодернијег Научно-технолошког парка у Југоисточној Европи, а који ће се налазити у том граду.

Тај центар ће бити готов крајем 2018. или почетком следеће године и ту ће моћи да раде нове "старт ап" компаније заједно са Универзитетом у Новом Саду и Факултетом техничких наука, као и компанијама као што "ДМС", "РТРК" и осталим доказаним фирме из ИТ сектора, казао је Поповић.

Министар је истакао да је суштина таквих научно-техолошких паркова да се на једном месту обједине иновациони системи, како би сви учесници процеса на једном месту могли да заједно раде и сарађују. 

Коментаришући истраживање фирме "Старит", на основу чијих резултата 30 одсто младих који се баве ИТ сектором жели да напусти земљу, Поповић је рекао да управо улагање у иновациону инфраструктура може да све младе стручњаке сачува у Србији.

Министар је напоменуо да у Србији на бироу рада не постоји ниједан ИТ стручњак, као и да Влада тренутно ради на пет великих пројеката у области иновационе инфраструктуре, међу којима је изградња "техно парка" сличног новосадском, у Нишу.

Нишки парк ће бити врло модеран, а његов завршетак је планиран у првој половини текуће године.

Ускоро почиње изградња зграде у Новом Саду са најмодернијом опремом за Институт "Биосенс". Пројекат вреди 28 милиона евра а половину финанисира Влада, док друга половина средстава долази из фондова Европске уније.

То ће бити изванредан пример примене ИТ у конкретним гранама привреде, односно у том случају у пољопривреди, напомиње Поповић.

Он је закључио да читава иновациона инфраструктура не сме бити концентрисана само у Београду, Новом Саду и Нишу, те да ће се у току године покренути изградња иновационих "стартап" центара у Чачку, Крагујевцу, Лозници и Ужицу.

Циљ је да млади из свих делова Србије имају исте могућности да покажу своје способности и радили на најмодернијим и најсавременијим технологијама. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво