За новац из програма "Хоризон" може да конкурише и Србија

За новац из програма "Хоризон 2018-2020" за пројекте "паметних" енергетских система и градова, као обновљивих горива, може да конкурише и Србија, а на располагању је 138,3 милиона евра.

Наиме, Агенција за примену иновација Европске комисије расписала је конкурс, а реч је о наставку улагања за оснивање фирми које ће утицати на побољшање климатских услова у свету, те отварање нових радних места у ЕУ.

Прелазак на чисту енергију земаља чланица ЕУ, иначе, један је од стратешких приоритета Уније, а на најновијем конкурсу могу да учествују и земље западног Балкана, Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора и Србија и то право могу да искористе до 5. априла ове године.

Државе могу да конкуришу пројектима у секторима који развијају и тестирају решења за паметне градове и заједнице, за шта су обезбеђена 43 милиона евра, али и за развијање и представљање интегрисаних локалних енергетских система, за енергетска острва (обезбеђено 26,3 милиона евра), декарбонизацију енергетских система географских острва (19 милиона евра).

Такође, новац је издвојен и за представљање иновативних мрежних услуга (30 милиона) и економичних модела индустријске производње биогорива друге генерације (20 милиона евра).

Програм рада "Хоризон 2020" покрива ову и наредне две буџетске године са око 30 милијарди евра и највећи је програм програм истраживања и иновација икада у Европској унији, који је понудио око 80 милијарди евра током седам година, од 2014 до 2020. године, наведено је на званичном сајту Агенције за примену иновација и мреже Европске комисије.

број коментара 0 пошаљи коментар