Спорна арбитража не спречава извршитеље да продају хотел "Славија лукс"

Хотел "Славија лукс" вредности око шест милиона евра извршитељи ће 16. јануара понудити на продају због дуга од 2,5 милиона евра према предузећу "Фил Шар", које руководство Хотела "Славија" оспорава. Спорни дуг настао је на основу уговора о заједничком улагању у коцкарницу у Хотелу "Славија" аустријске фирме "Фил Шар" и ЈАТ-а. Када је пре 10 година "Фил Шар" тужила државу због тих губитака Привредни суд је одлучио да је тај дуг застарео. Али та аустријска компанија тада покреће арбитражни поступак у коме се доноси одлука да им Хотели "Славија" са каматама дугују око два милиона евра. Управа хотела поднела је кривичне пријаве против чланова Арбитражне комисије Вишем јавном тужилаштву и захтев за поништење арбитраже, али то неће спречити извршитеље.

Више од половине запослених и пензионери два пута су протестовали инсистирајући да се најпре хотел приватизује и заштити 200 запослених.

"Наши захтеви према извршитељу су да одложи лицитацију заказану за 16. јануар. Онда тражимо такође да Влада Србије спроведе своју одлуку из маја прошле године и нисмо против приватизације хотела, али целог хотела", каже Будимир Томашевић, председник Самосталног синдиката Хотели "Славија".

Руководство Хотела "Славија" тврди да су сви дугови према предузећу "Фил Шар" измирени давне 1988. године о чему постоје и писани докази, а да је спорно дуговање утврђено слободном проценом арбитара.

"Нема вештачења које смо ми предлагали, нема доказа, нема сведока, све смо ми то тражили, арбитражно веће није нам то дозволило. Зато сматрам да је у питању чист организовани криминал", рекао је Веселин Јовићевић, директор Хотела "Славија" д.о.о.

Сумњају у покушај продаје највреднијег дела предузећа, који доноси око 40 одсто прихода по много нижој цени од тржишне.

Прошле године Хотели "Славија" поднели су кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву против чланова арбитражног већа, али кажу да ни после седам месеци нема одговора.

РТС-у је тужилаштво одговорило да су ту пријаву одмах уступили Првом основном тужилаштву, али да им је она у новембру прошле године враћена у надлежност.

Од тада утврђују чињенице које су битне за даљи поступак, а предмет је у предистражној фази.

Извршитељи који су једном одложили извршење, сада не одустају. Тврде да имају правоснажну судску одлуку о продаји хотела "Славија лукс" на коју кривична пријава дужника не утиче.

"У овом поступку странке су користиле у досадашњем току поступка сва правна средства. Било је и приговора, било је и захтева за отклањање неправилности. Суд је све то одбио као неосновано и нема разлога за одлагање продаје", рекла је Светлана Манић из Коморе јавних извршитеља.

Док јавно тужилаштво утврђује има ли кривичне одговорности у процесу арбитраже, хотел "Славија лукс" на изузетној локацији биће понуђен за 70 одсто процењене вредности – око 600 евра по квадратном метру.

А, ако буде другог круга лицитације, биће продат за тек нешто више од 400 евра по квадратном метру.

Извесна је велика добит новом власнику, али и губитак држави и радницима који ће остати без посла.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво