Српске рукотворине одушевљавају странце

Туризам утиче на развој многих привредних грана, пре свих на саобраћај, угоститељство, трговину, пољопривреду. Развој туризма многе младе задржава на селу, па они своју очевину и дедовину преуређују у етно-села, популарна код туриста. И многи занати опстају захваљујући туризму.

Буран туристички развој у Србији последњих година многе занате је спасао од заборава. Ручно ткани одевни предмети, накит од пустоване вуне, извезене мараме и чарапе, украсне свеће, опанци, чокањи, слике на стаклу и свили, калиграфски натписи, све су то рукотворине које одушевљавају странце.

Надалеко чувени пиротски ћилим постао је врхунски поклон којим често и наши државници дарују своје стране колеге. Пре 100 година, Пирот је имао 5.000 ћилимарки, данас – двадесетак.

"Данас је велика потражња, нама траже више од онога што ми можемо да урадимо. Наш капацитет је мали и при томе је производња јако спора зато што радимо сертификовани ћилим, оригиналне пиротске ћилиме који су захтевни и где је месечна производња 80 центиметара квадратних", каже Славица Ћирић из Ћилимарске задруге "Дамско срце".

Аутори су сложни у томе да странци више цене њихов рад.

"Веома лако препознају ту врсту вредности коју мануелни рад доноси, тако да ми у својој понуди коју формирамо заиста инсистирамо на том нечем што је потпуно оригинално и ауторско", рекла је Драгана Русалић из "Београдског излога".

Значај очувања традиције, пре свега кроз бригу о народном стваралаштву, препознала је и Немачка организација за међународну сарадњу.

"Ми у селу Раковици, горе надомак Авале, имамо један мини-музеј занатства, имамо 22 занатске радионице и од њих смо тражили средства да нам помогну да страни туристи имају прилику да чују на свом језику нешто о та 22 заната. Могу да се похвалим да смо први мини-музеј који има и вођења на кинеском језику, поред немачког, енглеског, француског и српског језика", каже Дејан Милосављевић из удружења "Наше руке".

Страни туристи предмете народне радиности радо купују као сувенире.

"Цене то када виде да је ручни рад, а не нешто фабрички прављено, да је већ, да кажем, готов производ", рекла је Маја Радојчић.

Пред домаћим туризмом су, чини се, лепи дани и године. Томе у прилог иди и најновији чланци Травел виклија и Индипендента, који позивају туристе да ових дана дођу у Београд и Србију на дочек Нове године по јулијанском календару.

А кад иде добро туризму, биће посла и за многе привредне гране, па и за занатство.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво