Значајно смањен број лоших кредита

Прошлу годину обележио је благи пораст кредитирања привреде, благи и мало већи пораст кеш и готовинских кредита и смањење ненаплативих кредита. Пре неколико година удео лоших кредита у укупним кредитним пласманима био је око 22 процента, а сада је 11, каже за РТС генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић. УБС креће с пројектом "Европски квиз новца".

Подаци кредитног бироа показатељ су стања кредита и кредитне задужености, а у Удружењу банака Србије (УБС) представљени су подаци за прошлу годину.

Наведено је да је у прошлој години било више кредита него 2016, али и да ће их бити више у 2018. години.

Прошлу годину обележио је благи пораст кредитирања привреде, благи и мало већи пораст кеш и готовинских кредита и смањење ненаплативих кредита.

Верољуб Дугалић, генерални секретар УБС-а, рекао је да су релативно задовољни тенденцијама из 2017.

"Управо та основна тенденција да је забележен раст кредита привреди око пет процената, то је два процента више него у 2016. То је благо повећање, али радује та тенденција раста кредита које користе привредници и општи тренд да се повећавају кеш кредити и кредити за рефинансирање", рекао је Дугалић.

Оно што, међутим, више радује је значајно смањење лоших кредита.

"Пре неколико година удео тих кредита у укупним кредитним пласманима био је око 22 процента, код привреде чак 26, а сада је 11 што је значајно смањење и добар показатељ. Значајно је за сам банкарски сектор", указао је Дугалић.

Истиче да је то резултат стратегије коју је усвојила Влада Србије и мера Народне банке Србије (НБС).

"С друге стране, банке су учиниле свој део ванбилансним евиденцијама и заједнички напори НБС и банака дали су овај велики резултат. То је тенденција која се наставља и очекујемо да се настави и у 2018. и да ћемо ускоро имати једноцифрени број лоших кредита", закључио је Дугалић.

УБС креће с пројектом "Европски квиз новца"

Удружење банака Србије, у сарадњи с Европском банкарском федерацијом и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, започиње пројекат "Европски квиз новца", најавила је Слађана Средојевић, специјални саветник за међународну сарадњу, финансијска тржишта и образовање у УБС.

Циљ овог пројекта је финансијска едукација садашњих и будућих корисника финансијских услуга, рекла је Средојевићева на конференцији за новинаре у Удружењу банака Србије.

Како је објаснила "Европски квиз новца" се први пут организује као такмичење са више од хиљаду учесника узраста од 13 до 15 година из 30 европских земаља.

"Такмичење ће се одвијати у две фазе. Прва фаза су национална такмичења, у којим ће се одељења или њихови представници међусобно надметати у знању из области финансија путем квиза преко интернета, користећи бесплатну Кахоот! платформу", навела је Средојевићева.

Национално такмичење одељења за учеснике из Србије заказано је за 16. март у 10.30 часова, а два ученика из одељења које победи биће позвана на међународно финале Европског квиза новца 8. маја 2018. у Бриселу.

Удружење банака Србије ће омогућити учешће победника националног такмичења на европском финалу, покривајући трошкове пута и смештаја за два ученика и пратиоца (наставника), додала је Средојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара