Топло време није угрозило воће, али би нагли мраз могао

Пролеће кад му време није, тако бисмо могли описати временске прилике последњих дана. Највише дневне температуре биле су и до 18 степени. Како топло време утиче на воће које је у периоду зимског мировања?

Са једанаест хектара шљивика, Југослав Аздејковић један је од највећих произвођача тог воћа у топличком крају. Помно прати временске прилике јер му је прошлогодишњи касни пролећни мраз потпуно уништио род. Високе температуре последњих дана нису утицале на овогодишњи засад.

"Засад се не бојимо, додуше ми смо то обавили јако добро јесенас, пођубрили и јесење прскање смо урадили, заштиту и тако, рачунамо да би требало да буде за сада добро", каже Југослав Аздејковић, воћар из Ђуревца.

У небо гледају и воћари у чачанском и ариљском крају. Томислав Јелић из Миоковаца на шест хектара гаји јабуке, кајсије, крушке и вишње. Свакодневно их обилази и каже да за сада промена нема.

"Највише су угрожене коштичаве воћне врсте, јер су оне најосетљивије имају најмањи период зимског мировања и оне би требале до краја месеца да покажу ефекте тих високих темепература, односно да се уочи кретање, што не би било добро", каже Томислав Јелић, воћар из Миоковаца.

Милојко Ћирјаковић, воћар из Вирова сматра да ће висока температура код малине и јабуке проузроковати вегетацију и да ће рани мразеви скинути род као прошле и претпрошле године у ариљском крају.

Топло време није угрозило воће, кажу стручњаци, јер, захваљујући дугим и хладним ноћима, није кренула вегетација.

"Наравно, негативне последице могу наступити уколико овако високе температуре потрају, а након тога дође до наглог захлађења и до појаве ниских температура, односно до измрзавања, првенствено коштичавих врста воћака", каже Милан Лукић, директор Института за воћарство из Чачка.

Саветује воћаре да искористе овај релативно топао временски период да заврше резидбу воћака, коштичавих, јабучастих и свих других с обзиром на то да се може очекивати да касније временске прилике не дозвољавају завршетак тих операција.

Зима се не предаје ако је веровати прогнози за други део јануара. Биће снега и нижих температура и током дана. А то воћу и те како одговара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво