Локалне самоуправе предлажу пројекте за бољи живот грађана

За развојне пројекте локалних самоуправа ове године, држава је планирала 320 милиона динара – 32 пута више новца него протекле. Крајем месеца биће расписан јавни позив локалним самоуправама да се пријаве и предложе пројекте којима намеравају да поправе живот својих суграђана.

За 320 милиона бориће се око 170 општина и градова. Требало би да већ раде на пројектима. Док их не обелодане, грађани, иако не одлучују, предлажу изградњу фабрика, биоскопа, базена у школама...

За све жеље новца неће бити али га има више него прошле године.

"Реално је очекивати да то буду мала средства по појединачним пројектима, тако да очекујемо да конкуришемо евентуално за пројекте изградње мањих објеката инфраструктуре или евентуално унапређење енергетске ефикасности", наводи Саша Пауновић, председник општине Параћин.

То да ли је општина мала или велика, није оправдање за незнање у писању пројеката.

"Немамо времена да слушамо како локалне самоуправе нису спремне, како не знају да пишу пројекте, јер локалне самоуправе морају да буду спремне, морају да имају одговарајуће пројекте како би добиле новац", наводи Александар Грунауер, представник швајцарског програма за подршку локалном развоју.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић издваја пројекте за које би новац најпре могао да се добије.

"Наравно да ћемо водити рачуна о модернизацији управе, водићемо рачуна о економском делу, о неким друштвеним процесима, баштини, културним вредностима и традицији, дакле један шири опсег како бисмо сагледали шта је у ствари то приоритетно за одређене локалне самоуправе било да се ради о градовима или о неким малим, сиромашним јединицама локалне самоуправе и на основу јасних критеријума ћемо утврдити ко ће та средства добити", наводи Ружић.

Добиле дотацију или не, општине ће, како будемо ближе чланству у Унији, морати да постану све самосталније, односно да преузму одговорност за квалитет живота својих становника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво