СМАТСА спремна за нове пројекте, највећа инвестиција торањ у Београду

Контола лета Србије и Црне Горе, познатија као СМАТСА, спремна је за новог концесионара Аеродрома "Никола Тесла" француску фирму "Ванси ерпортс" и у овом тренутку може да пружи услуге за обим саобраћаја од десет милиона путника. СМАТСА ће ове године ући у нове пројекте чији циљ није само развој београдског аеродрома, већ читаве мреже мањих аеродрома у Србији. Намера је да се Ниш, Краљево, Поникве, Вршац покрију најсавременијом опремом за навигацију ваздухоплова.

Новац за инвестиције у Контроли лета Србије и Црне Горе стиже од европске контоле лета на основу учешћа у вођењу ваздухоплова на нашем небу.

То су значајна средства изражена у милионима евра на годишњем нивоу која можете или инвестирати или ако немате никакве пројекте вратити поново у европски буџет. СМАТСА се определила да већину средстава усмери ка пројектима у будућности.

"СМАТСА је тренутно у великим пројектима. Ми радимо два радара на Бесној кобили на аеродорму, правимо торањ у Нишу, систем навигације у Нишу и што је најважније радимо торањ у Београду", каже Радојица Ровчанин, директор СМАТСА.

Највећа инвестиција је нови контролни торањ на Аеродрому "Никола Тесла". Биће висок 75 метара, највиши у овом делу Европе и међу десет највиших у свету. Његова градња почеће на јесен.

СМАТСА школује и више од 200 пилота у академији у Вршцу који долазе из многих земаља од Јапана до Енглеске. Академија је задржала традицију да неколико места за веома скупо школовање од 40.000 евра даје бесплатно најбољим ђацима после средње школе који желе да постану пилоти.

"Ми и даље школујемо пилоте, расписујемо сваке године класу за пилоте, сачували смо та два места што се тиче ових добрих и талентованих пилота. Имамо изузетно добру школу, тренутно у свету 2.500 наших одшколованих пилота лети на великим широкотрупним авионима", истиче Ровчанин.

Према речима менаџмента СМАТСА, тражи се стратешки партнер за даљи развој школе пилота у Вршцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се