Пиротска слободна зона све привлачнија инвеститорима

Слободна зона Пирот, већ пету годину заредом, нашла се на листи 50 најбољих слободних зона у свету. Ове године раст промета премашио је 800 милиона евра. У границама пиротске зоне ради око 6.500 радника. Поред велике мултинационалне компаније, отварају се све више мала и средња предузећа.

Након најновије инвестиције у Слободној зони Пирот, посао је добило 60 углавном бивших радника Индустрије одеће "Први мај".

"Ево, сад смо добили поново шансу у овој фабрици. Услови су јако добри, чисто је, топло, посла има, само да се ради", каже радник Златан Андрејевић.

Фирма из Бугарске запослила је 60 радника. Планирају да за неколико месеци у погону буде 120 запослених.

"Ово је тек први месец да фирма постоји и активно ради. Машине су углавном нове, требало би да продуктивност буде боља. Очекујемо да до краја јануара у сваком погледу подигнемо производњу", истиче менаџер "Пиртекса" Бобан Николић.

Поред инвеститора из Бугарске, за пословање у зони највише су заинтересоване компаније из Грчке и Турске, али је све више и домаћих фирми из области текстилне и машинске индустрије.

"То је у суштини и циљ Слободне зоне, да око великих компанија, око инвестиција које је и држава помогла својим различитим програмима, они полако развијају своје добављаче, фирме које за њих производе мање делове и све остало. И мислим да ће се тај тренд наставити", наводи директор Слободне зоне Пирот Драган Костић.

"То је посао који ми из локалне самоуправе радимо, да спајамо два послодавца, да видимо да ли постоји простор где може да се организује производња. Врло сам задовољан кад видим да су људи који су некада радили у текстилу поново пронашли посао", каже градоначелник Пирота Владан Васић.

Слободна зона Пирот ради на пројекту изградње интермодалног терминала. Будући логистички центар биће у непосредној близини Коридора 10, што ће пиротску зону учинити још атрактивнијом за инвеститоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво