У фокусу инвестиције за привлачење високотехнолошких фирми

Стратешка одлука Владе је да у наредном периоду, осим подстицања инвестиција које запошљавају велики број људи у радноинтензивним индустријама, са мањим платама, убудуће више инвестира у привлачење високотехнолошких компанија које ће запошљавати и боље плаћене високо образоване људе, најављује председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Досадашњи концепт привлачења великих иностраних компанија у Србију, допринео је, оцењује Чадеж за Танјуг, запошљавању великог броја радника и смањењу незапослености.

Само 2017. године, каже Чадеж, у фабрикама страних инвеститора отворено је више од 10.000 радних места.

У наредним годинама полако ће се мењати фокус, објашњава Чадеж, тако што ће влада "циљати" инвеститоре који доносе савремене технологије, доприносе подизању технолошког нивоа српске привреде, омогућавају нашим фирмама да се интегришу у њихове добављачке ланце и које ће, каже, ангажовати високообразоване раднике са знатно већим зарадама.

"Стратешка одлука владе је да се у привлачењу страних улагања полако преусмери на такве компаније, да се сагледа и какву технологију доносе и колико ће то утицати на домаћу привреду", каже председник ПКС.

Став и премијерке и министара је, истиче, да се не подстиче само отварање нових радних места, већ и инвестиције компанија које доносе савремене технологије, као и да се, осим страних, стимулишу и домача улагања.

Истина је да се у јавности често чује, објашњава Чадеж, да се дају велике субвенције по радном месту инвеститорима из радно интензивних индустрија, у којима се људи запошљавају на једноставнијим и самим тим мање плаћеним пословима.

"То јесте био случај у претходном периоду, када нам је било важно да се смањи незапосленост, што је и постигнуто. Такве инвестиције и даље ће се подстицати, али пре свега у мање развијеним крајевима у којима је незапосленост највећа. Међутим, добро је, да је међу компанијама које сада долазе и са којима се преговара, све више оних које српској привреди доносе савремене технолошке процесе", каже Чадеж.

Као пример наводи "Цумтобел", који у Нишу, каже, гради фабрику најсавременије расвете, а у том граду ће имати и истраживачко и развојно одељење, које ће, напомиње, сарађивати са нишким универзитетом.

Анализе Светске банке, закључује Чадеж, потврђују да нема разлога за негативан став према политици субвенционисања, јер, према његовим речима, доказују да се свака субвениција, односно инвестиција државе у нове инвестиције, врати у државни буџет у року од 18 до 22 месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво