Почела експлоатација угља на новом копу у "Колубари"

У колубарским рудницима отворен је нови коп "Поље Г" са око 34,6 милиона тона потврђених резерви угља. У ЕПС-у кажу да ће повећати стабилност енергетског система земље.

"Поље Г" зову и коп будућности јер ће давати најквалитетнији угaљ који је недостајао, а неопходан је за рад обреновачких термоелектрана, одакле се половина земље снадбева струјом.

"Овај коп ће нам давати управо тај кључни елемент да можемо да избацујемо ту калоријску вредност која нам је неопходна за један несметан, хармоничан рад свих наших термоелектрана", каже Александар Антић, министар рударства и енергетике.

"Нама остаје још да отворимо коп 'Радљево' и онда смо обезбедили производњу у рударском басену 'Колубара' за термоелектране и производњу струје за неколико наредних деценија", каже Миленко Грчић, вршилац дужности генералног директора ЕПС-а.

Надлежни тврде и да залиха угља на депонијама има довољно и да су колубарски рудари не само надокнадили мањак из првог тромесечја, већ овогодишњи производни план премашили за 700.000 тона угља.

"Ми смо успели да надокнадимо ту производњу и да је пребацимо у односу на 2016. годину. Ми смо максимално спремни и људи треба да знају да су нам сви енергетски системи, поготову ЕПС-а, апсолутно припремљени за све временске прилике и за зиму", каже Антић.

Иначе, за несметан рада "Поља Г" измештано је више од два и по километара корита реке Колубаре, а до краја идуће године биће померено и осам километара Ибарске магистрале. А наставља се и експропријација како би се колубарски рудници несметано ширили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво