Шта се у Србији највише купује путем интернета?

Највећи портал за мале огласе у Србији, "Купујем продајем", објавио је годишњи преглед најтраженијих ствари у огласима. Из те статистике се често више сазна о приликама у друштву него из званичне. И даље се у Србији преко огласа највише тргује мобилним телефонима, али највећи скок је у трговини намештајем и графичким картицама за компјутере.

Марко Милошевић има неку врсту компјутерске зависности јер дуже од деценије све што му треба купује искључиво преко интернета. Толико је био пасиониран да је на порталу за интернет трговину добио и радно место.

"Превасходно је то потреба за попуњавањем неких својих личних потреба, значи опрема за хоби, кућна оперема, намештај, дечје ствари и тако даље. Све је то лакше и јефтиније купити онлајн", рекао је Марко Милошевић.

На једном од највећих интернет портала у земљи дневно се појави 50 хиљада нових огласа где се буквално све нуди од игле до локомотиве. Тај број расте по годишњој стопи од 10 одсто а ове године је примећено да расте потреба за намештајем и графичким картицама.

"Оно што смо приметили је велики раст у трговини намештајем Претпостављам да је то индиковано доласком великих фирми, да кажем иностраних. Поред тога расту категорије као што су бицикли, уређење куће, грађевинарства и осталих. Графичке картице интересантно су скочиле су са 500 хиљада евра годишњег обрта у трговини на 1,2 милиона евра што нам индикује да је то узроковано масовним копањем биткоина", каже Велибор Антића са сајта "Купујем продајем.

Стручњаци кажу да је све било мирно до априла јер је тржиште графичких картица у Србији вредело три милиона евра. А онда је похлепа за биткоином и страст за видео-игрицама вишеструко утицала на тражњу не само половних већ и нових. Сада тржиште графичких картица у Србији вреди више од 10 милиона евра.

"Наши људи су се укључили у то трагање за биткоинима и инвестирали су. Значи да би се ти биткоини изрударили потребно је уложити у опрему. Кључна компонента је у свему томе графичка картица. Поготово да би успели у томе, то су скупље графичке картице високе класе и то је допринело да тржиште порасте", каже Милован Матијевић, интернет аналитичар.

Током 2017. године само преко интернет портала "Купујем продајем" власништво је променило 11 хиљада трактора и прикључних машина, 4.000 колица за бебе али и 183 фирме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара