Продаја пољопривредних производа и на кућном прагу

Од Нове године пољопривредници ће легално сами моћи да продају своје производе и прерађевине од меса и млека. Национална лабораторија за млеко у Батајници прорадиће крајем децембра или почетком јануара, каже министар Бранислав Недимовић. Премије за млеко у наредној години остаће исте.

Мали и традиционални произвођачи меса и млека од наредне године ће моћи потпуно бездедно и легално да продају своје производе на имању, пијацама или маркетима, у целој земљи. То је омогућено Правилником који ће се примењивати од 1. јануара.

"Они ће моћи да продају на свом кућном прагу, дакле, уколико, на пример, имате производњу млека и хоћете да правите сир, моћи ћете то на свом кућном прагу само уколико уђете у регистар. Држава ће помоћи ту регистрацију, цео тај процес да људи буду релаксиранији у тој причи", каже министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић истиче да ће Национална лабараторија за безбедност хране, између осталог, контролисати рад приватних лабараторија како би се исправило све оно што је лоше за безбедност хране у Србији и хране коју Србија извози.

На презентацији Правилника о малим количинама примарних производа који служе за снабдевање потрошача, подручју за обављање тих делатности, као и одступањима која се односе на мале субјекте у пословању храном животињског порекла у Сремској Митровици, он се осврнуо на медијске написе о враћеном свињском месу из наше земље истакавши да ће нова лабараторија за безбедност меса почети са радом у следећој години.

"Ја се не либим да кажем да очекујем још таквих насловних страна, јер то значи да смо кренули у борбу против свега онога што је лоше за безбедност хране у Србији. Она ће прорадити у марту месецу наредне године", рекао је Недимовић, додавши да ће Национална лабараторија за млеко у Батајници прорадити крајем децембра или почетком јануара, те да ће се тиме одговорити на приче како се млеко у Србији не контролише.

Министар пољопривреде је нагласио да ће тако држава контролисати и произвођаче млека и меса, као и лабараторије које су акредитоване да се баве безбеношћу тих производа.

"Млеко седам динара по литру" 

Говорећи о аграрном буџету за наредну годину, министар је истакао да ће највећи део средстава бити намењен за јачање конкурентности српске пољопривреде, пре свега за набавку механизације и опреме, али и за повећање складишног и прерађивачког капацитета. 

Још већи фокус нам је учешће у ИПАРД фондовима и тих 25 до 30 одсто средстава што је српски новац, додао је министар.

Такође, како је истакао, много више новца ће бити усмерено на младе пољопривреднике и ствари које се често не доводе у везу са пољопривредом, а то су електрификација поља које ће држава да финансира и аутоматизовани противградни системи које ће држава да гради. 

"Немојте заборавити да се ми бавимо и водопривредом, а планирана је и набавка ледоломаца", истакао је Недимовић.

Додао је да ће премије за млеко у наредној години остате исте, те да ће се млеко плаћати седам динара по литри, истакавши да ће се од 2019. године, када Национална лабараторија за млеко буде акредитована и у потпуности оспособљена за рад, млеко плаћати на основу квалитета по литри. 

На коментар новинара да би пољопривредницима много значило да имају регрес на гориво, Недимовић је казао да је прво потребно поставити безбедан систем, те да нико не спомиње да су пољопривредници имали могућност да набаве 2000 нових трактора.

"Нећу да делимо бонове по неким пољопривредним стручним службама и неким другим институцијама па да се то фалсификује и да имамо општи хаос. Желим да имамо једно уређено тржиште нафтних деривата заједно са пољопривредним произвођачима и са нафтним компанијама које послују у Србији", рекао је министар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво