Додељене награде за допринос развоју српске привреде

Привредна комора Србије је доделила традиционалне награде за 2017. годину - компанијама и појединцима који су радом, ангажвањем и резултатима пружли велики допринос развоју српске привреде и усвојила Програм рада за 2018. годину.

На свечаној седници Скупштине ПКС додељено је 41 признање у четири категорије - 11 јубиларних награда, 16 привредним друштвима, 13 појединцима и Награда за допринос информисању јавности о пословању привреде и Коморе.

Председник ПКС Марко Чадеж је рекао да су то све велике компаније које се развијају, имају пуно радника и извозно оријентисане, као и да пуно новца уплаћују у буџет.

"То јесу велике и добре компаније које данас чине кичму српске привреде", рекао је Чадеж додајући да има ту и мањих компанија са невероватно брзим растом.

Добитници Јубиларне награде ПКС су: Концерн "Бамби" Пожаревац – за пет деценија успешног пословања, Аеродром "Никола Тесла" Београд и "Полиестер Група" Прибој – за 55 година, ЕКО-ЛАБ Падинска Скела и ЈКП Водовод Зајечар за 60 година, лесковачка компанија "Здравље Актавис" за 65 година, "Београдски сајам" за 80 година успешног пословања. 

Компанија "Пионир Београд" Фабрика Суботица понела је јубиларно признање за век успешног пословања, фабрика "Црвенка" за 105 година, а суботичка предузећа ЈП "Транс" и "Ротографика" за 120 односно 150 година. 

Награђени у категорији привредних друштава су: "Еликсир" Прахово, Фабрика картона Умка, Фалке Србија Лесковац, "Гоша ФОМ" Смедеревска Паланка, "Грундфос" Србија Инђија, "Индустрија меса Топола" из Бачке Тополе, YU Агент Бездан, Ле Белиер Ливница Кикинда, "Лeoни Вијринг Системс Саутист" Прокупље, "Месер Техногас" Београд, "Милкоп" Рашка, НИС Нови Сад, "Пештан" Буковик, "Тигар Тајрс" Пирот, "Трајал Корпорација" Крушевац, "Зорка-Керамика" Шабац.

Појединци који су се, по оцени Комисије за награде ПКС, у 2017. својим радом истакли у привређивању јесу Абдула Салиху – директор предузећа "Вијатор Алиђерце" Прешево, Ацо Илић – директор компаније "Рудник", Анђелка Атанасковић – генерална директорка ППТ Наменска Трстеник, Богољуб Пантелић – директор компаније "Босис" Ваљево и Бранислав Бриндић – генерални директор компаније "Хардер Дигитал Сова" Ниш. 

Међу добитницима су и Далибор Берић – генерални директор "ИГБ Аутомотиве Комп" Инђија, Јелена Триван – директорка ЈП "Службени гласник" Београд, Љубинко Гобељић – власник "ФПМ Агромеханика" Бољевац, Милан Лончаревић – директор "Јасмил Ариље", Мирослав Алекса – оснивач и власник "Алмекс" Панчево, Сњежана Пупавац – директор "Еко-Лаб Падинска Скела", Тимоти Грило – генерални менаџер "Купер Тир и Рабер Компани Србија" Крушевац, Војислав Јовановић – саветник директора "Метеч" Смедерево.

За допринос информисању јавности о пословању српске привреде и ПКС награђен је Зоран Баранац, директор информативног програма медијске куће ТВ О2.

Марко Чадеж је навео да програм ПКС-а за 2018. предвиђа како ће се Комора заједнички борити за интересе привредника и утицати на законе и правну регулативу.

Како је рекао, јако је важно да се подстакну домаћи инвеститори да више улажу, с обзиром да данас имамо инвестиције привредника у основна средства од 17,2 одсто, што није задовољавајуће.

Чадеж је додао да су пре светске кризе 2007. године привиредници издвајали и више од 25 одсто.

Циљ је, како каже, да привредницима буде боље и да више времена посвећују новим тржиштима, а мање неким стварима на које су раније беспотребно трошили време.

"Зато су потребне мере, после фискалне консолидације и одговорног односа према новцу који улази у буџет, да видимо који су извори раста и како да субвенционишемо, да држава олакша инвеститорима да улажу и имају неке олакшице. Налазимо се пред периодом који је у глобалној економији добар, привреда у еврозони расте, привреда у САД расте и имамо добар моменат да и ми ослободимо неке ствари и пустимо да привати сектор бележи раст, али нећемо моћи без одговарајућих мера и предлога", рекао је Чадеж.

Награде Привредне коморе Србије установљене су 24. јануара 1969. године одлуком тадашње Скупштине Коморе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво