Млади и безготовинско плаћање

Победници конкурса под називом "Кешлес кејс челенџис" је екипа Контактлес вориорс са београдског Факултета организационих наука. Они су међу 10 финалиста имали најбољи пројекат за примену безготовинског плаћања. Циљ конкурса је стимулисање безготовинских трансакција и смањење сиве економије.

Прво морамо да се навикавамо на стране изразе за електронско плаћање а затим и на чињеницу да ћемо већ за 20 година морати да се опростимо од готовог новца у џепу. На то нас наводи дигитална ера и млади који, попут победничког тима који чине Марија, Јелена и Александар, имају решења за превазилажење употребе готовог новца.

"Па, будућност је дошла, у многим земљама не могу да кажем да постоје безготовинске земље али неке се приближавају томе са различитим врстама апликација, различитим врстама плаћања преко картица, не знам Сингапур, Индија, Кина...", каже Марија Демировић из победничког тима "Контактлес вориорс".

Порезници, банкари и картичари, односно чланови жирија, сматрају да је готовина непотребно скупа и идеална за сиву економију. Зато и јесте циљ да се технолошки смањи кеш.

"Ми желимо да допринесемо иновацији и борби за мању сиву економију чиме се утиче наравно не само за повећање џи-ти-пија, већ да сви раде под једнаким условима када је у питању конкуренција", рекао је Горан Питић из Одбора за заштиту конкуренције Наледа.

"Идеје су врло примењиве, неке су у разматрању, неке у имплементацији, а крајњи ефекат треба да дају на дуги рок. А, то је померање од готовинског новца у оптицају", каже Јелена Ристић, директорка Мастер карда за Србију и Црну Гору.

Извршна директорка Наледа Виолета Јовановић истиче да се у смањењу сиве економије бележе озбиљни помаци.

"Ових дана је коначно заживела и електронска фактура која је важеће без печата и потписа. А, надамо се управо томе да у наредној фази наше обавезе према држави можемо да плаћамо картицом", наводи Виолета Јовановић.

О картицама или о безготовинском плаћању нећемо учити ми децу, већ ће бити обрнуто. Наше је да им само купимо мобилне телефоне и рачунаре, а исплату ће прихватити за сада и у готовини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи