Побољшање кредитног рејтинга – сигнал страним инвеститорима

У два дана, две водеће Агенције за оцену кредитног рејтинга,"Стандард енд пурс" и "Фич", побољшале су оцену кредитног рејтинга Србије на ниво "ББ", уз стабилне изгледе за његово унапређење. Агенције очекују да Влада настави фискалну консолидацију и структурне реформе. Добре вести за Србију и сигнал страним инвеститорима да улажу у Србију, сагласни су и надлежни и стручна јавност.

Агенције "Фич" и "Стандард енд пурс", процењују да је однос јавног дуга и бруто домаћег производа побољшан и стабилан.

Прогнозирају да ће БДП у наредне две године расти, захваљујући приливу директних страних инвестиција и већој приватној потрошњи подстакнутој растом запослености, наводе у Влади.

Председник Србије и убудуће очекује такве вести.

"То су супер вести за Србију. Ово је трећи или четврти пут у последње три године да се подиже кредитни рејтинг Србије, а раније смо имали само обарање кредитног рејтинга. То значи повољније услове за финансирање, наше обвезнице лако проналазе своје место на тржишту, уколико нам је потребан новац, најјефтиније можемо да га добијамо. То је сигнал за инвеститоре да могу да улажу у ову земљу, јер су финансије сигурне и добре", истиче председник Србије Александар Вучић.

"Стандард енд пурс" наводи да је Србија напредовала у сарадњи са ММФ-ом. Позитивне ефекте иимали су замрзавање плата и пензија и смањење субвенција јавним предузећима.

Дефицит државе са 6,6 одсто смањио се на један одсто БДП-а у последње четири године, преноси Министраство финансија.

За Србију, у успону са два милиона евра страних инвестиција годишње, драгоцено је побољшање кредитног рејтинга, сматрају економисти.

"Очекујемо да оне следеће године прекораче те нивое, и ту је овај рејтинг најважнија ствар, јер инвеститори стварно гледају на то како се крећу ризици у земљи. Нама је то предуслов, иначе подизања нивоа раста, на негде до три одсто БДП-а", напомиње Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

Посебно важним сматра се то што рејтинг агенције у обзир узимају осим остварених и очекиване резултате.

"Ми смо у поређењу са земљама у региону негде у средини. Имамо бољи рејтинг него што има Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија, приближно исти као Хрватска, али још увек нижи него што га имају Бугарска, Румунија и Мађарска", указује председник Београдске банкарске академије Хасан Ханић.

Основ за даље повећање кредитног рејтинга економисти виде у ефикаснијим институцијама и бржим структурним реформама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво