Расту потребе за гасом, индустрија диктира потрошњу

Председник Вучић путује у Москву, где се у уторак састаје с руским председником Владимиром Путином. Како је рекао, нада се добрим вестима за Србију из Русије. Једна од тема разговора биће и снабдевање гасом, чија је потрошња у Србији у првих 10 месеци веће 28 одсто него прошле године. С растом индустријске производње, расте и потрошња гаса.

Чачак је једна од средина којој ће већ од следеће године бити потребно више гаса. Почело је опремање још једне индустријске зоне у Коњевићима, намењене локалним привредницима, у чију гасификацију "Србијагас" инвестира 40 милиона динара.

"Оно што је важно за њих да поред гасификације урадимо електрификацију, саобраћајнице и комплетну инфраструктуру. Паралелно, такође, завршавамо и гасификацију, електрификацију индустријске зоне у Прељини коју смо определили за стране инвеститоре", истиче градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Већ се ради и на гасификацији подручја Ивањице и гасноводу Александовац-Копаоник, који ће се даље пружати према Тутину и Новом Пазару. У изради су и пројекти гасификације индустријских зона у Лозници и Крагујевцу.

"Разматрамо сада и са ‘Југоросгасом‘ и са ‘Србијагасом‘ алтернативно гасификацију јужног правца. Сматрамо да гас треба довести и до Владичиног Хана где се планира индустријска зона и у наставку тога до Врања. Нема дилеме да нема привредног раста и развоја без довољно инфраструктуте и снабдевања гасом пре свега нових индустријских зона", напомиње министар рударства и енергетике Александар Антић.

Војводина је највише гасификована а упоредо са магистралним гасоводима ради се дистрибутивна мрежа за прикључење домаћинстава на гас, и то највише у београдским насељима и браничевском крају. Потрошња гаса расте и у домаћинствима, и више од 10 дсто грађана се греје тим плавим енергентом.

"На повећање код домаћинстава може да утиче цена која је током 2016. практично падала за домаћинства која су на регулисаном снабдевању тако да су добили мотив да користе гас што је настављено и у овој години", сматра Аца Вучковић из Агенције за енергетику.

Србија има нешто домаћег гаса, али гро се покрива увозом из Русије који је ове године за трећину већи.

"Гасром је 2015. Србији испоручио 1,68 милијарди кубних метара гаса, а прошле године 1,75 милијарди кубних метара. Од јануара до половине новембра ове године, Гаспромова испорука гаса Србији достигла је обим испоруке као у целој 2016. години", саопштили су из "Гаспрома".

Због већих потреба за гасом, већ се ради на пројекту проширења складишта Банатски Двор, са 450 милиона на 750 милиона кубних метара гаса, као и на гасном повезвању са Бугарском.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво