Шта повећање кредитног рејтинга значи за српску економију

Председник Београдске банкарске академије Хасан Ханић рекао је за РТС да ће Србија моћи на међународним финансијским тржиштима да се задужује по нижој каматној стопи и тиме смањити будуће издатке у буџету државе.

Агенција за оцену кредитног рејтинга "Фич рејтингс" повећала је рејтинг Србије на ниво "ББ" са нивоа "ББ минус", уз стабилне изгледе за његово унапређење.

"Фич" очекује да Влада настави спровођење програма фискалне консолидације и структурних реформи и у наредном периоду. Истичу да је однос јавног дуга и бруто домаћег производа побољшан и стабилан, а очекују и његов даљи пад.

Гостујући у Дневнику РТС-а Хасан Ханић, председник Београдске банкарске академије рекао је да је то добра вест за нашу земљу, што је, пре свега, показатељ да је наше пословно окружење побољшано и да можемо очекивати већи долазак страних инвеститора.

"Осим тога, наша земља ће моћи на међународним финансијским тржиштима да се задужује по нижој каматној стопи а тиме да смањи будуће издатке у буџету државе", рекао је Ханић.

Ханић каже да је пуни назив је рејтинг за дугорочнио задуживање или ако бисмо направили паралелу - то је кредитни бонитет за нас појединце и предузећа, способност да сервисирамо дуг у дужем временском периоду.

Рејтинг агенције узимају у обзир не само остварене него и очекиване резултате, рекао је Ханић.

"Буџет за наредну годину и стратегија до 2020. и до 2025. годину, омогућава да се смањи буџетски дефицит тако и јавни дуг и пројекције су да овако постављени остварени резултати и овако конципиран буџет заједно са фискалном стратегијом омогућава да се сваке године за два процентна поена до 2020. смањује однос јавног дуга према БДП-у и да на крају тог периода буде нижи од 60 одсто, а то је критична граница задужености", објаснио је Ханић.

То практично значи да ћемо створити стабилну основу за одржив привредни раст и да ће то довесати до одрживих државних јавних финансија, каже Ханић.

Говорећи о односу са другим земљама, Ханић каже да ако се узме највиши рејтинг ААА а најнижи ЦЦЦ, ми смо на средини. 

Ми смо у поређењу са земљама у региону негде на средини, имамо бољи рејтинг у односу на БиХ и Црну Гору и Македоиниу, приближно исти као Хрватска, али нижи него што га имају Бугарска, Румунија и Мађарска, рекао је Ханић.

Председник Београдске банкарске академије каже да је основ за повећање кредитног рејтинга даље повећање институционалне ефикасности, интензивније спровођење структурних реформи, ефикаснији рад државе, даље смањивање јединичних трошкова производње по основу смањивања терета привредницима.

"Донета је добра одлука да се смањи оптерећње на плате, тиме се смањују јединични трошкови, повећава конкурентност предузећа и привреда ствара основ за то да повећамо извоз а тиме да јачамо бољу позицију када је реч о платном билансу и спољној задужености", закључио је Ханић Ханић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи