Кркобабић: За 60 нових задруга до 825 милиона динара

Министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић најавио је да ће држава наредне године издвајати до 825 милиона динара за планираних 60 нових задруга, а акценат је на такозваним сложеним задругама, којих је у наредној години планирано пет и које ће бити потпомогнуте са до 500.000 евра.

Како је саопштено из кабинета министра, Кркобабић је, промовишући задругарство као перспективу српског села, у оквиру наставка реализације Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије, посетио Пожаревац, и састао се са градоначелником тог града Банетом Спасовићем.

"Укупан износ додељених средстава из овог програма намењеног задругарству у 2017. години је 196 милиона динара, чиме је потпомогнут рад 22 задруге у Србији, а број новооснованих задруга у протекле пола године нарастао је на 182 што је прави показатељ да се вратило поверење у удруживање и да је Србији коначно враћен дух задругарства", рекао је Кркобабић.

Најавио је до 825 милиона динара које ће држава наредне године издвајати за планираних 60 нових задруга, а акценат је ставио на такозване сложене задруге, којих је у наредној години планирано пет и које ће бити потпомогнуте са до 500.000 евра.

"Идеја је да у наредном периоду квантитет прерасте у квалитет, повезивањем појединачних специјализованих задруга у сложене системе који би били праве мале фабрике и успешно наступали на домаћем и страном тржишту", рекао је Кркобабић.

Члан одбора за село САНУ, Бранислав Гулан, такође је присуствовао састанку и том приликом истакао да је дух села враћен, први пут после 50 година неуспелих покушаја, иницијативом министра Кркобабића.

Гулан је рекао да концепт задругарства у свету окупља три милијарде људи и представља успешан рецепт просперитета једне земље.

Након састанка, Кркобабић је обишао земљорадничку задругу "Клење" у истоименом месту у близини Пожаревца, основану 1935. године, која сада ради по стандарду ИСО 22000.

Ова задруга има 17 запослених, 20 чланова и 250 коопераната и бави се откупом пољопривредних култура сунцокрета, пшенице и кукуруза.

Прерађује житарице у сопственом млину а има силосе капацитета 10.000 тона.

Директор задруге Момчило Настасијевић захвалио је министру на посети и рекао да су овакви подстицаји државе управо оно што је потребно да оснажи и повеже задруге.

Кркобабић је посетио и пољопривредно домаћинство Живановић у селу Петка код Костолца које има 40 грла стоке и сопствену мини-млекару, као и пољопривредно домаћинство Максић који, осим стоке има и свој млин за млевење житарица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво