Србија и БиХ уклањају трговинске баријере

Србија и БиХ потписале су Протокол о уклањању међусобних баријера у трговини између те земље, а према речима једног од потписника, министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића, идентификовано је 13 баријера које спречавају интензивнију трговинску размену и слободан проток роба и ради се на њиховом отклањању.

Конкретно, Љајић је, након потписивања Протокола, навео да су баријере везане за извоз пилећег меса и прерађевина из БиХ у Србију и обрнуто, затим, проблем је био признавање анализа урађених од стране аредитованих лабораторија, које се до сада нису признавале анализе и то је узроковало дуго чекање.

"Онда, имали смо проблем са извозом пива из БиХ у Србију због декларација, извоз малина био проблем, извоз воде, сокова и брашна, због узорковања, извоз млека, млечних производа из Србије у БиХ био је проблем због паковања, БиХ тражила средњи део камиона празан због лакше провере, затим, извоз шећера из БиХ у Србију, као и био је проблем са извозом челика из БиХ у Србију. Тих седам баријера у потпуности смо решили", истакао је Љајић.

После два састанка радних група, објасашњава, отклоњено је седам баријера, две ће бити отклоњене до краја јануара 2018. и остају још четири којима ће се бавити.

"Друга баријера за коју ће бити потребно време и новац, то су гранични прелази Котроман- Вардиште, Љубовија- Братунац. Наиме, имамо велике гужве, пре свега на ГП Вардиште- Которман, због непостојања терминала, ветеринарстких инспекција са наше стране, стварају се огромне гужве и биће потребна значајна финансијска улагања, али у сваком случају, иде се да се обезбедни да се на тим граничним прелазима омогући додатни проток роба", рекао је Љајић.

Очекује да буде решен и преференцијални третман у јавним набавкама и та, како каже, различита примена прописа која јесте у складу са ЦЕФТА споразумом, једни су тумачили на један, очекује да не буде више баријера и да ће бити стриктна примена законских прописа.

"Мислим да смо направили огроман посао, успоставили модел сарадње, који ће бити примењив у односима две земље у трговини, него и модел сарадње које желимо да представимо као пример добре праксе са другим земљама у региону. Успели смо да за релативно кратко време решимо највећи број баријера у трговини и зато ћемо на овакав начин кренути да решавамо проблеме какве имамо са другим земљама - Македонијом, Црном Гором. Нама је интерес апсолутни да имамо слободан проток људи, робе и капитала", истиче министар трговине.

Напомиње да је урађен велики посао у корист привредника, те да је ове године робна размена са БиХ за 200 милиона евра већа него у првих десет месеци прошле године, те да постоје сви предуслови да та робна размена достигне рекордних два милиона евра, уколико не буде других баријера.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић истакао је да је Србија други најважнији спољнотрговниски партнер БиХ, заједно са Немачком и да све мере имају за циљ да сарадњу између наше две земље побољшају и појачају, као да то показује и раст размене који постоји сваке године.

"Мислим да ће и у 2017. бити 14-15 одсто, то су одлични резултати, нови снажан корак, како бисмо унапредили треговинске и економске везе", рекао је Шаровић.

Укидање баријера је, истиче, стални захтев привреда обе земље, а додаје да је најважније успоставити мехазнизме за баријере које ће се појавити у будућности, те да су овај пут, отклоњене оне које су највише сметале економијама, а то је питање извоза млека и меса, пилећег меса, воћа и поврћа, малина, производа и прерађевина од челика од челика и неке друге баријере на које су указивали привредници, попут трговине водом, соковима, пивом.

"Уверен сам да ће уштеде укидањем баријера осетити и буџети и преивреденици и да ће знатно допринети рамзени две земље. Лично сам задовољан и уверен сам да ће ово бити и пример другима, а но што нисмо овај пут обухватили, вероватно ћемо унапредити током 2018. године, јер смо снажно опредељени за унапређење економских и трговинских односа" рекао је Шаровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво