Подршка Немачке инфраструктурном повезивању

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је с амбасадором Немачке у Србији Акселом Дитманом о инфраструктурном повезивању Србије са регионом и пројектима у области саобраћаја и инфраструктуре који се реализују уз подршку Немачке.

Зорана Михајловић је упознала Дитмана са новим инфраструктурним пројектима које Србија планира да започне у 2018, укључујући изградњу прве деонице "ауто-пута мира" Ниш-Мердаре-Приштина, од Ниша до Плочника, као и ауто-пута Прељина-Пожега, за који је на самиту у Будимпешти потписан комерцијални уговор, саопштено је из ресорног министарства.

"Ауто-пут Прељина-Пожега од вишеструке је важности за повезивање Србије са регионом, јер је део трасе Коридора 11 ка Црној Гори, али и део будућег ауто-пута који треба да споји Београд и Сарајево", рекла је Михајловић.

Немачки амбасадор је рекао да је пројекат ауто-пута Ниш-Приштина од великог значаја за регион. Тај пројекат препознат је и од стране Европске инвестиционе банке, која такође подржава и пројекат модернизације пруге Ниш-Димитровград, који укључује и електрификацију ове пруге и изградњу нове обилазне пруге око Ниша, речено је на састанку.

Такође је разговарано и о пројектима у области комуналне инфраструктуре које Србија реализује уз подршку немачке развојне банке KFW, укључујући нови уговор о зајму за програм водоснабдевања за четири града у вредности од 17 милиона евра, затим пројекат изградње цевовода у Врању и пројекат заштите Палићког и Лудошког језера.

Михајловић и Дитман разговарали су и о сарадњи у области водног саобраћаја, а пре свега о реконструкцији бродске преводнице на ХЕ "Ђердап" и пројекту вађења потопљених бродова из Другог светског рата из Дунава.

Једна од тема састанка била је и родна равноправност, где је разговарано о иницијативи за формирање регионалне канцеларије за родну равноправност у оквиру механизма сарадње западнобалканске шесторке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво