Вујовић: До 2020. стижемо Мастрихт, јавни дуг до 60 одсто БДП-а

Србија ће до 2020. достићи критеријуме Мастрихта, који предвиђају да јавни дуг не прелази 60 одсто БДП-а, изјавио је министар финансија Душан Вујовић представљајући Програм економских реформи 2018–2020.

"Циљ програма је очување фискалне стабилности, интензивирање структурних реформи и смањење јавног дуга. Очекује се да се у средњорочном периоду дефицит стабилизује на 0,5 одсто БДП-а и тиме се јавне финансије у потпуности враћају на одрживу путању, а јавни дуг смањује на 56,3 одсто БДП-а", рекао је Вујовић у Скупштини Србије на заједничкој седници Одбора за европске интеграције и Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

"Најважније је стварање основа за дугорочни, одрживи привредни раст и развој и прикључивање, хватања корака са Европом, повећање запослености, смањење незапослености и подизање општег квалитета живота и стандарда", навео је Вујовић. 

Предвиђено је и достизање привредног раста од 3,5 одсто у 2018. и до 2020. раста од четири одсто.

Вујовић је рекао да се очекује и завршетак процеса реструктурирања, што ће довести до одрживог нива расходне стане буџета.

Додао је да Министарство финансија у изради ЕРП-а поштује смернице Европске комисије, као и да је циљ да се побољша економско управљање и повећавање конкурентности српске привреде.

Објаснио је да економско управљање подразумева дефинисање и приоритизацију структурних реформи, ради отклањања препрека привредном расту и развоју, као и повећању конкурентности националне економије.

Програм економских рефроми 2018–2020. предвиђа структурне реформе, у оквиру поглавља 4, у девет кључних области у складу са Европском комисијом: управљање јавним финансијама, реформа тржишта енергије и транспорта, секторски развој, пословни амбијент и борба против сиве економије, истраживање, развој и иновације и дигитална економија, трговинске реформе, образовање и вештине, запосленост и тржиште рада, социјално укључивање, смањење сиромаштва и једнаке могућности.

Министар накратко напустио седницу одбора

Након што је министар Вујовић представио Програм реформи, шеф посланичке групе покрета Доста је било Саша Радуловић критиковао је презентацију јер није чуо ништа о структурним реформама.

"Друга ствар, министар не би требало да седи тамо где седи председавајући, него у клупама, па кад даје своју презентацију, да изађе за говорницу и да представи то што има да каже", рекао је Радуловић.

Министар је сео у скупштинске клупе, али је убрзо, уз речи да неће да трпи шиканирање, напустио скупштинску салу.

"Министар је поново изгубио живце и напушта салу, не може да слуша аргументе", поручио је Радуловић.

Чланица Одбора за европске интеграције Александра Томић рекла је Радуловићу да је прекршио Пословник, као и да је потрошио време на оно што није тема састанка.

"Подсећам вас да не смете ни ви лично говорити. Ја се у име Одбора за европске интеграције извињавам својим члановима осталим који су морали да трпе ову тортуру", истакла је Елвира Ковач из Одбора за европске интеграције.

После десетак минута, министар Вујовић се вратио у салу и одговорио на критике Радуловића.

"Ваша рачуница је потпуно аматерска, погрешна, а што је најважније, злоупотребљавате је за обмањивање јавности и погрешне политичке циљеве. Ја сам потпуно шокиран вашим непоштовањем да ви мене терате, ово је консултативан састанак. Користећи ваша формална права која важе у Скупштини када разговарамо о законима за један консултативни, другарски, професионални разговор, да ви мене терате са овог места доле. Ја могу да изађем из сале, уопште не морам да будем овде", поручио је Вујовић.

Седница је настављана расправом о програму економских реформи и о предложеним мерама за боље економско управљање у процесу ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво