Економски изазови у 2018. години

Година која ће свету кидати живце, тако 2018. види угледни магазин "Економист", у чијој је организацији одржана и конференција у Београду. Највећи изазови су Брегзит, безбедност, борба против Исламске државе, миграције. Ипак, виде и разлог за оптимизам.

Направићу слику да ставим на Фејсбук страницу јер ће друштвене мреже наставити да доминирају, рекао је Мајкл Скот, амбасадор САД у Србији. 

Слика света у 2018. не мења ни доминантне актере – Америку, најбрже растућу Индију, Кину, која не заостаје, и ЕУ, која престиже Америку. Стари актери, стари страхови.

Питање Русије и њене политике према овог региону, каже Скот.

Од ЕУ за регион стара порука. "Наша стратешка порука за 2018. је да су врата отворена да се Србија и Западни Балкан прикључе ЕУ", каже Сем Фабрици, амбасадор ЕУ у Србији

Како и у којој брзини, Европска комисија одредиће у фебруару стратегијом. Политику приоритета Србија не мења.

"Свакако остаје пуноправно чланство у ЕУ, истовремено желимо да сачувамо и најбоље односе са Русијом, Кином и САД. Одржање курса фискалне стабилности и економског раста су недвосмислено најважнији задаци Србије у 2018. години", рекла је председница парламента Маја Гојковић.

Министар рада најављује бољу бригу за најугроженије. И израду социјалних карата.

"Социјалне картице ће помоћи да се држава обрачуна са корупцијом, јер ће обезбедити преглед имовинских прихода, појединаца и повезаних лица, олакшаће борбу против стигматизације у друштву јер постоје они које је срамота да потраже социјалну помоћ која им припада", рекао је министар за рад Зоран Ђорђевић

Започињањем радова на прузи Београд–Будимпешта, Србија је постала део највећег кинеског пројекта "Један појас – један пут". Када је реч о једном локалнијем пројекту, на пролеће би требало да у шест градова започне градња станова за војску, полицију и БИА.

"Мислимо да можемо неких 400.000 квадрата да почнемо следеће године. Биће расписан јавни позив и тендери за извођење, што значи да домаћа оператива има предност, јер они најбоље знају како се то ради", каже министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

До наредне недеље требало би да се дефинишу локације, цена. Нови Сад, Београд и Краљево већ су припремили места за градњу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара