Чадеж отворио први Сајам омладинског предузетништва 

Више од 60 младих предузетника представило је своје идеје на првом Сајму омладинског предузетништва у Београду, који је отворио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поручивши да су "идеје младих рођене у Србији" већ познате широм света - електрични бицикл, паметне браве, дрвени каблови, апликација којом можете пратити пут хране од њиве до трпезе.

"ПКС је од почетка препознала важност омладинског предузетништва и започела нешто што смо ми тада револуционарно назвали Караван омладинског предузетништва  који је Европска комисија прогласила једним од најбољих пројеката за промоцију младог предузетништва", рекао је Чадеж.

Подсетио је Чадеж да је после више од годину дана "Караван" обишао 19 градова у Србији кроз чије обуке је прошло око 4.000 младих који су добили савете како да од идеје дођу до бизниса.

Најавио је да ће ПКС наставити да помаже младима да дођу до инвеститора, националних и међународних фондова, али и да на адекватним местима аплицирају своје идеје која ће, како је навео, резултирати послом.

Младима на Сајму обратио се и министар Ненад Поповић који је истакао да је буџетом за 2018. годину издвојено пет пута више средстава за иновације и технолошки развој, што, како је рекао, показује да је влада одлучна у намери да подржи развој младог предузетништва.

"Потенцијал сваке земље се налази у младости. Млади су покретачка снага друштва, али и снага економије, привреде, високотехнолошког развоја...", указао је Поповић.

Он је најавио да ће крајем следеће године у Новом Саду и Нишу бити отворена два савремена технолошка парка, где ће нових 30.000 квадратних метара бити коришћено за иновативне компаније, али и компаније које су већ достигле резултате у технологији.

Такође, рекао је да ће осим Ниша, Новог Сада и Београда бити покренути и у осталим градовима у Србији мали центри за технолошки развој како би млади у свим крајевима наше земље имали исту шансу за технолошки развој и покретање бизниса.

"Србији је потребно јачање везе између науке и привреде, а за јачање те везе млади су везно ткиво", каже Поповић и додаје да дигитални развој и економију подржавају и председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић каже да је у Србији 140.000 људи млађих до 30 година тренутно без посла, али да је у односу на прошлу та незапосленост мања за 17 одсто.

Указује да је током 2017. године 20.000 људи било заинтересовано за покретање приватног бизниса, од чега је 30 одсто млађе од 30 година и навео да је субвенцијама Националне службе око 1.000 младих започело бизнис.

Снежана Клашња, помоћник министра омладине и спорта, рекла је да на Економском институту урађена анализа о препрекама на које најчешће наилазе млади предузетници и додала да се већи део тих препрека тренутно решава у скупштинској процедури.

Подсетила је да је Министарство омладине у последње четири године подржало 136 пројеката који се односе на запошљивост и самозапошљивост младих, додајући да је кроз те пројекте више од 13.600 њих прошло обуке за повећање компетенција за запошљивост, а око 1000 нашло посао.

Сајам је организован уз подршку Привредне коморе Србије и министарстава за иновације и технолошки развој, омладине и спорта и УСАИД-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво