Помоћ српским компанијама да остваре одрживи развој

Прва светска конференција намењена помагању компанијама из приватног сектора да реализују циљеве одрживог развоја УН Агенде 2030, почела је у Београду.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је да има 17 циљева и 169 подциљева који су веома важни за Србију.

"Између осталог борба против сиромаштва, запошљавање и достојанствен рад, климатске промене и јачање институција чине бољу будућност за сваког човека. Ово је први скуп где разговарамо о улози послодаваца у циљу осам, који подразумева бољи економски развој, запошљавање, достојанствен рад", рекла је Ђукић Дејановићева.

Како каже, на скупу ће бити посебно интересантно чути на који начин су направљени приоритети у земљама чији су представници дошли на скуп и које је место Србије у томе.

"Србија се сада припрема за такозване МАПС активности, морамо да одредимо наше приоритете, како би од 2019. до 2030. на њих дали одговор", навела је Ђукић Дејановић.

Председник Уније послодаваца Србије Милош Нанезић рекао је да ће овај скуп послужити да се српским компанијама помогне да се што лакше уклопе у циљеве одрживог развоја.

"Видећемо како међународне организације могу да помогну српским фирмама како би се уклопиле у циљеве одрживог развоја, на своју корист, али и корист српске привреде и Србије", рекао је Нанезић.

Како наводи, компаније добар део циљева одрживог развоја већ испуњавају, само им је потребна додатна координација.

"Предузећа имају различите афинитете у зависности од делатности, кадровских могућности и слично. Унија послодаваца ће бити један од координатора који ће компанијама помоћи у остварењу циљева којима сви тежимо", каже Нанезић.

Представник Међународне организације Драган Радић из канцеларије у Будимпешти истакао је важност овог скупа на светском нивоу, где ће представници послодавачких организација из 10 земаља промовисати достојанствен рад.

"Поента је да размотримо да ли има смисла и логике да приватни сектор буде укључен у агенду 2030 УН, мислим да да, јер је без приватног сектора немогуће остварити те циљеве. Желимо да укључимо представнике послодаваца у рад на глобалним циљевима, јер они за собом вуку приватни сектор", рекао је Радић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи