Папирне фактуре одлазе у историју

Влада Србије учинила је још један корак у правцу ефикаснијег, рационалнијег и јефтинијег пословања: рачуноводствене исправе, укључујући фактуре, не морају да се штампају нити да садрже печат и потпис.

Министар финансија Душан Вујовић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић потписали су Објашњење у вези са издавањем и књижењем рачуна (фактура) у папирном и електронском облику без употребе печата и потписа, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Објашњењем које ће бити достављено надлежним органима и институцијама дефинисано је да правна лица и предузетници могу издавати фактуре у папирном или електронском облику.

Кључно објашњење односи се на то да није обавезно штампање фактуре која је изворно настала у електронском облику, нити да се на евентуално одштампан документ ставља отисак печата како би се сматрао валидним.

Електронска фактура је валидна у електронском облику, без потписа и печата, не мора да се штампа и не мора да се шаље поштом.

Фактура која је изворно настала у папирном облику не мора да садржи печат и потпис одговорног лица. Фактура која је настала у електронском облику или дигитализацијом такође не мора бити потписана електронским потписом.

"Применом овог прописа, елиминишу се велики непотребни трошкови и олакшава пословање", истакла је председница Владе Србије Ана Брнабић. "Уштеда новца, папира и времена, значи брже, ефикасније и рационалније пословање, у складу са савременим стандардима", нагласила је Брнабићева, наводи се у саопштењу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво