Објављен тендер за продају МСК

Министарство привреде објавило је тендер за јавно надметање за продају капитала Акционарског друштва Метанолско-сирћетног комплекса у Кикинди. Како РТС сазнаје, почетна цена је 38,5 милиона евра. Конкурс је отворен до 9. фебруара 2018.

За приватизацију МСК-а могу се надметати домаће и стране фирме које се баве хемикалијама и имају приход од најмање 150 милиона евра.

За учеће у поступку приватизације МСК-а, заинтересовани морају уплатити депозит од нешто више од 3.850 000 евра. Затим накнаду за откуп продајне документације предузрећа у износу од 250.000 динара. Отварање пријава биће 13. фебруара.

На претходни Јавни позив о заинтересованости за МСК стигла су два писма заитересовних инвеститора. Гас је основна сировина, али и кочница одрживе производње јер је скуп. Кикиндском комбинату треба партнер који ће улагати у технологију.

"Ппотецијални партнери који су зинтересовани за наставак постојећег производног програма било да то постаје део њиховог репродукционог ланца, карика у њиховом репродукционом ланцу, било да имају намеру да то пласирају на екстерном тржишту. Такви потенцијални партнери морају да су у стању да обезбеде гас по конкурентној цени", каже Зоран Поповић са Института за хемију, технологију и металургију.

Из Владе поручују да траже решења и за друге две хемијске фабрике.

"Кад говоримо о 'Азотари' и 'Петрохемији' и оне су из сфере односно сектора 'Петрохемије' и за то постоји радна група у овом тренутку се утврђују модели приватизације", каже Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде.

Хемијски производи имају тржиште, у проску 60 до 80 процената се извезе. А све три фабрике су важне за локалне средине јер у МСК-у ради 535 људи, у "Азотари" 870, а "Петрохемија" има 1.450 запослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара