"Србија за инвеститоре боља од Црне Горе, Македоније и БиХ"

Србија је боља за инвеститоре од Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, а лошија у односу на суседне државе које су чланице ЕУ, показало је истраживање Америчке привредне коморе у Србији (АмЧам) о пословном окружењу у Србији.

Најбоље су, као и прошле године, оцењени смањење дефицита буџета, мање администрације за прибављање грађевинских дозвола и реформа радног законодавства, али им је ове године додат и почетак реформе е-Управе.

Председник Управног одбора Америчке привредне коморе у Србији Зоран Петровић изјавио је да је, према оценама инвеститора, остварен велики успех у Закону о инспекцијском надзору, издавању грађевинских дозвола и систему извршења, док је са друге стране, још много посла преостало у областима реформи јавних предузећа, реформи јавних набавки, ефикасности правосуђа, борбе против корупције, и сиве економије.

Ове године је, како је додао, нешто боља ситуација и на плану предвидивости пореског третмана, јер је пет пореских закона дошло пред парламент.

"Време је да пребацимо у пету брзину и да Србију направимо бољим местом за пословање и за живот.. Сматрамо да се са бољом буџетском ситуацијом ствара простор да се растерете трошкови рада, мислимо да је то много важно за Србију", нагласио је Петровић на традиционалној конференцији Америчке привредне коморе у Србији "Пето пролазно време – реформе у петој брзини".

На конференцији су представљени резултати годишњег истраживања Америчке привредне коморе у Србији о задовољству и поверењу инвеститора и реформски приоритети које су компаније чланице коморе и други представници пословне заједнице идентификовали као кључне за убрзање реформског процеса.

Заменица извршног директора Америчке привредне коморе у Србији Амалија Павић је, представљајући резултате истраживања, истакла да је задовољство чланица Америчке привредне коморе у Србији пословном климом значајно боље од прошлогодишњег и да је тренд побољшања пословне климе стабилан, иако постоји доста простора за унапређење.

Павићева је истакла да је Србија као инвестициона дестинација боље оцењена од земаља региона које нису чланице ЕУ, али да је очекивано лошије оцењена у односу на суседне државе чланице ЕУ.

Хрватска је, према њеним речима, ове године значајно оборила свој рејтинг као инвестициона дестинација, за шта је разлог случај "Агрокор".

На рад инспекција привредници имају мање замерки него претходних година, али инспектори имају нови пороблем.

"Просечна строст у инспекцијама је 54 године, а у појединим имамо старост од 57 година. То су људи на заласку каријере, морамо да обратимо пажњу ко ће убудуће радити у инспекцијама", указује Иван Бошњак, државни секретар Mинистарства државне управе.

Од недостатка радне снаге страхују и компаније. Кажу да се то већ догађа, на пример, у Румунији и Бугарској.

"У Србији је незапосленост 10-11 одсто али за највише три године причаћемо о недостатку радне снаге не само за вас у држави него и за нас", рекао је Зоран Петровић.

Привредници очекују и увођење реда у пословање јавних предузећа, мање сиве економије и корупције, ефикасније правосуђе. Има напретка, каже ресорна министарка Нела Кубуровић.

"Један од примера је да је скраћена дужина трајања доношења одлуке у првостепеном поступку у привредним судовима. Просек је 359 дана, знам да звучи превише али у претходном извештају је тај прериод био близу 600 дана, тако да помака има", истакла је Кубуровићева.

Истраживање Америчке привредне коморе у Србији даје приказ перцепције чланства коморе о пословном окружењу у Србији, а спроведено је у периоду од јула до новембра 2017. године.

Инвеститори поручују да су главне реформе које би допринеле новим инвестицијама смањење сиве економије, унапређење ефикасности правосуђа и смањење корупције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво