"Градња станова на пролеће, квадрат око 500 евра"

Председник Србије Александар Вучић најавио је да би градња станова у државној станоградњи за припаднике Војске Србије, полиције, Безбедносно-информативне агенције могла да почне на пролеће, у шест градова Србије, а да би цена квадрата могла да буде просечно око 500 евра. Премијерка Ана Брнабић истиче да припадници безбедносних служби раде тежак и опасан посао, и да је изградња станова које ће моћи да купују по повољним условима један од начина да им Србија каже "хвала".

Вучић је на конференцији за новинаре након састанка Комисије за станове рекао да је око 20.000 запослених у МУП-у без стана, око 14.000 у ВС и око 1.500 у БИА, а да ће бити укључени и они који раде у затворима. Додаје да су то грубе процене и да ће Влада до 15. јануара изаћи са конкретним подацима.

"Нисмо могли да уђемо у ову реализацију раније, јер је било потребно државно учешће. Сада су створени услови за улазак у велики пројекат државне станоградње", рекао је председник Вучић и указао да ће за изградњу око два милиона квадрата учешће државе бити 250 милиона евра.

"Идеја је да поправимо животни стандард људима који раде тежак посао за нашу државу. Мислим да полицију, војску, припаднике Војнобезбедносне агенције, чувере затвора, због којих се осећамо безбедно, а који имају невелика примања и тешко могу себи да приуште решавање стамбеног питања дугорочно, морамо да збринемо", истакао је Вучић. 

"Наш циљ је да ако школујемо полицајце и војнике, а улагаћемо све више у њихово образовање, наш циљ је да они остану у војсци и полицији", додао је председник Србије. 

Учествовао је, каже, на данашњем састанку зато што је замољен да то учини и јер је то била његова идеја, али ће цео посао изнети Влада, а он је уверен да ће премијерка и њен кабинет успети да то спроведу квалитетно и до краја. 

Председник Вучић каже да је идеја државне станоградње његова "стара" идеја, али да није било финансијских услова да се она и реализује. 

"Проблем је у томе што нисам могао ни да сагледам дубину кризе када сам постао председник Владе. Тада је висина јавног дуга била 77 одсто БДП-а, а данас је 62 одсто БДП-а. У три године смо огроман посао успели да урадимо", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након првог састанка Комисије за државну станоградњу. 

Додао је да се нада да ће висина јавног дуга додатно пасти до краја наредне године, можда и испод 57 или 56 одсто, уколико, каже, ситуација буде и боља од оне предвиђене буџетом. 

"Суштина је била у неуређеним јавним финансијама, а данас и Џејмс Руф каже да Србија има импресиван напредак, што није могао да каже 2014. године, да смо напредовали 50 места на Дуинг листи, да нема дефицита у буџету", рекао је председник.

Вучић: Станови ће се продавати по најповољнијим условима

Александар Вучић додаје да ће држава дати од 200 до 250 милиона евра за градњу.

"Слушао сам приче како никад неће ништа да се уради, слушао сам о мојим фантазмагоријама о 'Београду на води', а он се гради, слушао сам фантазмагорије о ауто-путевима, а отворићемо и јужни крак на Коридору 10 и радимо Коридор 11", рекао је Вучић. 

Како је истакао, станови ће се продавати под најповољнијим условима.

Цена квадрата ће бити у просеку 500 евра – у Врању ће бити мање, а у Београду између 550 и 580 евра. 

Према његовим речима, станови ће бити на добрим локацијама, од којих су неке већ познате. 

Вучић је рекао да је намера да се поправи животни стандард припадницима снага безбедности, да ће им плате расти, али да је и ово начин да могу да планирају породице, да имају бољи живот, али и да они које је држава школовала остану да раде у струци.

Додао је да ће вероватно бити клаузуле да се десет година стан не може ставити на тржиште или да се има обавеза да се 15 година ради у тим системима. 

Прецизирао је да ће стан од око 60 квадрата коштати око 30.000 евра, да ће уз камате бити 126 евра месечно првих 25 година, а последњих пет 25 евра.

Навео је да ће то запослити наше раднике, грађевинске компаније, повећати БДП, а да ће, ако све буде завршено што се података и критеријума тиче до 15. јануара, прве лопате моћи да се баце већ на пролеће 2018. године. 

Председник Србије рекао је и да су станови по повољним условима начин на који држава покушава да сачува људе у чије школовање је уложила много енергије, новца, како би их спречила да оду код Костића или Мишковића, на пример. 

"Они који купе станове по овим невероватним условима дужни су да проведу једно време у служби и дају допринос држави", подвукао је Вучић.  

Додаје да је немогуће спречити да људи из Жандармерије или других родова полиције ноћу чувају сплавове, јер се труде да зараде и издржавају породице. 

"То не може у потпуности да се избрише или забрани. Ма колико је то суштински или формално забрањено није лако спречавати", рекао је Вучић. 

Напомиње да држава школује "Кобре", елитну јединицу, а онда они добију од Костића или Мишковића три пута већу плати и чувају их или раде за њих. 

Брнабићева: Ово је "хвала" припадницима служби безбедности

Председница Владе Ана Брнабић каже да припадници безбедносних служби раде тежак и опасан посао, те да је изградња станова које ће моћи да купују по повољним условима један од начина да им Србија каже "хвала". 

"Важно је да јачамо службе безбедности. Повећали смо им плате десет одсто и дали бонусе 10.000 динара. Желим да сви схватимо колико тешким и опасним послом се баве. Овим смо желели да кажемо хвала службама безбедности, који раде тежак и опасан посао", рекла је Брнабићева након првог састанка Комисије за припрему Предлога програма изградње станова за припаднике снага безбедности.

Премијерка је објаснила да ће до 15. јануара бити одређене локације, начин финансирања, услови куповине, решени имовинскоправни односи и предлог начина расподеле и услова куповине.

Брнабићева је додала да се на тај начин јачају снаге безбедности, јача БДП, али и станоградња и грађевинске компаније. 

Уколико тај пројекат буде успешан, објашњава, градиће се по истом моделу станови и за младе брачне парове и научнике.

"Желимо да одговорно располажемо новцем пореских обвезника. Идемо корак по корак. Гледаћемо да радимо као успешан модел, а затим да градимо и за младе брачне парове како бисмо утицали на популациону политику", појаснила је она.

Састанку су, поред председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, присуствовали и министар одбране Александар Вулин, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар финансија Душан Вујовић, министарка грађевинарства Зорана Михајловић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић. 

Присутни су били и градоначелници Београда Синиша Мали, Новог Сада Милош Вучевић, Крагујевца Радомир Николић, Ниша Дарко Булатовић, Краљева Предраг Терзић и Врања Слободан Миленковић.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво